ייעוץ ראשוני ללא התחייבות
אליאס סיילס - עו"ד
058-4455554

ברמ 3186/03 מדינת ישראל נ' שולמית עין דור

Skip Navigation Links

ברמ 3186/03 מדינת ישראל נ' שולמית עין דור

לפני השופטים ד' ביניש, א' פרוקצ'יה, ס' ג'ובראן

ועדת הערר שלפי תקנה 195 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 דחתה ערר שהגישה המשיבה על החלטת המבקשת לפסול אותה מלהחזיק ברישיון נהיגה מחמת אי-התאמה אישיותית לנהיגה. המשיבה הגישה ערעור לבית-המשפט לעניינים מינהליים. בית-המשפט קיבל את הערעור בהסתמך על חוות-דעת של מומחה שמינה מטעמו, שאותה העדיף על פני חוות-הדעת של המומחים מטעם המבקשת. מכאן הבקשה לרשות ערעור. המשיבה טוענת שיש לדחות את בקשת הערעור על הסף היות שלפי סעיף 55(ג) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] (להלן – הפקודה), לא ניתן לערער על פסק-דין שניתן בערעור על החלטתה של ועדת הערר.
בית-המשפט העליון פסק:
א. (1) הכלל הרגיל שהנהיג המחוקק בסעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים, תש"ס-2000 (להלן – החוק) הוא כי פסק-דין בערעור מינהלי יהיה נתון לערעור לפני בית-המשפט העליון אם ניתנה רשות לכך. ההוראה שבסעיף 55(ג) לפקודה, שקדמה להוראת סעיף 12(א) לחוק, מהווה חריג למדיניות החקיקתית שהנהיג המחוקק ביחס לכלל הערעורים המינהליים (763ב, ו – ז).
(2) קשה להצביע על טעם מיוחד המצדיק הבחנה, לעניין אפשרות הגשת בקשת רשות ערעור, בין המקרה הקבוע בסעיף 55 לפקודה לבין עניינים אחרים, הנדונים כערעורים מינהליים בפני בית-המשפט לעניינים מינהליים. כמו כן יש להעדיף פרשנות המקיימת את זכות הערעור על פני פרשנות השוללת אותה (765ד – ה).
(3) עם זאת לנוכח מודעות המחוקק לבעיה שנוצרה עקב השוני בין הוראות החוק, והיות שהמחוקק בחר להשתמש בטכניקה של חקיקה מפורשת ומיוחדת לעניין זה, ראוי להותיר את שינוי הדין המיוחד הקבוע בסעיף 55(ג) למחוקק. על-כן במצב המשפטי הקיים לא ניתן במקרה דנן להיעתר לבקשה לרשות ערעור על פסק-דינו של בית-המשפט לעניינים מינהליים (765ה – 766ב).
ב. (1) אילו היה ניתן במקרה דנן לדון בערעור כמבוקש, פסק-דינו של בית-משפט קמא לא היה נותר על כנו שכן בית-המשפט המינהלי בהליך המתקיים בפניו יבחן את החלטת הרשות על-פי עילות הביקורת השיפוטית, אך אין הוא משמש ערכאה המחליטה

במקום הרשות המינהלית; הוא אינו שוקל את שיקוליה ולא ימיר את שיקול-דעתה בשיקול-דעתו שלו (766ב – ה).
(2) על-כן כל עוד החלטת הרשות אינה חורגת ממיתחם הסבירות, לא יתערב בית-המשפט בהחלטה. כך בדרך-כלל, וכך במיוחד כאשר הרשות המינהלית משתיתה את החלטתה על בסיסן של חוות-דעת מקצועיות של גורמים מקצועיים. מקום שהפעילה הרשות מומחים מטעמה, לא ישים עצמו בית-המשפט מומחה, וודאי שלא ימנה מומחה תחתיו, במטרה להכריע לגופה של מחלוקת מקצועית, אם לא נפל פסול מסוג הפגמים שיש בהם כדי לפסול החלטה מינהלית-מקצועית של הרשות (766ה – ז).
(3) במקרה דנן, לא היה מקום להחליף את שיקול-דעתה של הרשות בשיקול-דעתו של בית-המשפט על-ידי מינוי מומחה מטעמו (767ג – ד).

פסק-דין

השופטת ד' ביניש
בפנינו בקשת רשות ערעור על פסק-דינו של בית-המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים (השופט מ' דרורי), אשר קיבל את ערעורה של המשיבה על החלטתה של ועדת הערר שלפי תקנה 195 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961, ואשר ביטל את החלטת המבקשת לפסול את המשיבה מלהחזיק ברישיון נהיגה והורה לשוב

ולדון בעניינה בחלוף שנה. הבקשה נידונה בפני הרכב, ונשמעו בפנינו טענות סף וטענות לגוף הערעור.
העובדות
1. להגשת בקשת רשות הערעור שלפנינו קדמה השתלשלות עובדות ארוכה, אשר על גלגוליה נעמוד בקצרה להלן: בשנת 1998 הועמדה המשיבה לדין בבית-המשפט לתעבורה בירושלים בגין מעורבותה בתאונת דרכים. במהלך הדיון התרשם בית-המשפט כי יש להפנות את המשיבה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (להלן – המכון) לצורך בדיקת כשירותה להמשיך ולהחזיק ברישיון נהיגה. בעקבות מימצאי הבדיקות הפסיכודיאגנוסטיות שערך המכון הופנתה המשיבה לבדיקה בידי ועדה פנימית של המכון, שבה היו שני חברים, פסיכולוג קליני מדריך ופסיכיאטר מומחה. בפני ועדה זו היו מונחים פסק-דינו של בית-המשפט לתעבורה וכן חוות-דעתו של פסיכולוג פרטי המטפל במשיבה. כפי שעולה מפרוטוקול הבדיקה, היו בפני הוועדה לא מעט נתונים. בין היתר, התבררה תמונה של ריבוי עבירות תנועה שנעברו על-ידי המשיבה, כמו גם מעורבות בשלוש תאונות דרכים. מדברי המשיבה למדה הוועדה כי בתה נפטרה כשנתיים קודם לכן בנסיבות טראגיות, וכי אמה נפטרה באותה השנה. הוועדה מצאה כי למשיבה "סגנון חשיבה השלכתי, אך עדיין אין מחשבות שווא". כן נראה לוועדה כי "יש ענין של הפרעת אישיות לא קלה עם מאפיינים נרקיסיסטיים ופרנואידים, עם משבר קשה מלפני שנתיים שטיבו לא לגמרי ברור". בשלב זה לא מצאה הוועדה צורך להתערב ברישיון הנהיגה, אך לפני מתן החלטתה הסופית ביקשה לעיין בפסק-דינו של בית-המשפט לתעבורה וכן בחוות-דעתו של פסיכולוג ממכון "כיוונים" המטפל במשיבה במסגרת של פסיכודרמה. ביום 18.1.2000 התכנסה הוועדה בשנית, ולאחר שעיינה בחומר האמור קבעה כי "נראה שהגב' עין-דור מנהלת את ענייניה לפי 'חוקים פרטיים' משלה תוך שהיא נאבקת בכל הסובב אותה". בתגובה לטענת המשיבה שלפיה את עבירות התנועה ביצעו קרובי משפחתה שהיא השאילה להם את מכוניתה, ענתה הוועדה כי "לאור המניפולטיביות המרובה שמפגינה קשה לוועדה לקבל טיעון זה על פניו כל זמן שאין הוכחה אחרת". כמו כן הוסיפה הוועדה: "אורחה ונוהגה בכביש מעיד על אימפולסיביות, שיקול דעת מוטעה וכן חוסר שיפוט הולם". הוועדה סיכמה ומצאה שכל הנתונים האמורים מעידים על "הפרעת אישיות פרנואידית קשה", שאחד מביטוייה "אי קבלת נורמות וחוקים וכתוצאה ריבוי עבירות תנועה ותאונות דרכים". על סמך אלו ועל סמך התרשמותה הבלתי אמצעית של הוועדה מן המשיבה נקבע כי הפרעת האישיות שהמשיבה סובלת ממנה פוגעת בשיקול-דעתה וביכולתה למלא אחר חוקי התנועה. לפיכך החליטה הוועדה שלא לאפשר למשיבה

להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה של שנה, שלאחריה תיבחן מחדש כשירותה לנהוג ברכב מנועי.
2. על החלטה זו עררה המשיבה לוועדת הערר שלפי תקנה 195 לתקנות התעבורה. לערר זה צירפה המשיבה חוות-דעת של פסיכולוגית קלינית מטעמה, אשר בדקה את המשיבה והמליצה לשקול שנית את ההחלטה לשלול ממנה את רישיון הנהיגה. בשלב ראשון החליטה ועדת הערר, לאור חוות-הדעת השונות שהונחו לפניה, להפנות את המשיבה למבחנים פסיכודיאגנוסטיים ולאחריהם לוועדה המורכבת משלושה פסיכיאטרים. בעקבות החלטה זו ניתנה חוות-דעתו של פסיכולוג קליני מומחה בכיר, מנהל מכון "יעד חן", אשר תמכה במסקנתה של הוועדה שלפיה אין לאפשר למשיבה להחזיק ברישיון נהיגה. לאחר קבלת חוות-הדעת האמורה נבדקה המשיבה בידי ועדה מקצועית נוספת, שהורכבה כאמור משלושה פסיכיאטרים. לבקשת עורך-דינה של המשיבה ובשל הפערים בין חוות-הדעת השונות, הסכימה הוועדה לאפשר למשיבה להגיב על חוות-הדעת האחרונה של הפסיכולוג הקליני בחוות-דעת של פסיכולוגית מטעמה.
חוות-הדעת של הפסיכולוגית מטעמה של המשיבה עמדה על ההבדלים בין הבדיקות בכמה רמות: הליך הבדיקה, היקפה, כמות הנתונים שהופקו ממנה, הבדלים בתיאור התנהגות המשיבה בשתי הבדיקות וכן הבדלים בתכנים או בתוצאות של ניתוח הנתונים בשני המקרים. באשר להליך הבדיקה דווח כי השיחה במכון מטעם המדינה ארכה כשעה. לעומת זאת במכון הפרטי נערכה למשיבה שיחה ממושכת שמטרתה הייתה הסרת חרדותיה והשגת היענות למטלות שלא מתוך עמדה של מצוקה. השיחה נערכה ביום אחד, ואילו הבדיקה ביום שלמחרת. הבדיקה עצמה ערכה כמה שעות. לדעת הפסיכולוגית, המבחנים שהיא עצמה ערכה למשיבה היו מקיפים וממצים בהרבה מאלו שנערכו למשיבה במכון מטעם המדינה (היא מביאה דוגמאות למבחנים, לתוצאותיהם ולניתוחה את התוצאות). עוד הוסיפה הפסיכולוגית כי עצם העובדה שמדובר במכון פרטי הנתפס כ"ניטראלי" בעיני המשיבה, הפחיתה את הלחץ שבו הייתה נתונה ואפשרה ביצועים טובים יותר במבחנים. היא סיכמה בכך כי "הגב' עין דור איננה האיש שיסכן במכוון חיי אנשים על הכביש, גם לא במצב לחץ". לגישתה, ייתכן שהבדיקה החלקית שנערכה במכון "יעד" נתנה תמונה לא מאוזנת שהחמירה עם הנבדקת.
לאחר שעיין בחוות-דעת זו השיב הפסיכולוג הקליני כי הוא עומד על חוות-דעתו ועל המלצתו הסופית באשר לאי-החזרת רישיון הנהיגה למשיבה לעת ההיא.

על סמך החומר המקצועי שהיה בפניה החליטה הוועדה – אשר כאמור הייתה מורכבת משלושה פסיכיאטרים מומחים שדנו בעניינה של המשיבה לאחר איסוף חומר, עריכת בדיקות ומתן הזדמנות חוזרת – לדחות את הערר שהגישה המשיבה על המלצת המכון. לפיכך אושרה פסילת המשיבה מלהחזיק ברישיון נהיגה מחמת אי-התאמה אישיותית לנהיגה תוך מתן אפשרות לבחינה מחודשת של עניינה כעבור שנה. על החלטה זו הגישה המשיבה ערעור לבית-המשפט לעניינים מינהליים בירושלים.
ההליך בבית-משפט קמא
3. בישיבת קדם-משפט שהתקיימה ביום 11.7.2002 החליט השופט קמא, חרף התנגדות המבקשת, למנות מומחה מטעמו, אשר יבחן את כל חוות-הדעת והחומר הרפואי והפסיכולוגי שהונח בפני הוועדה, ואם יראה לנכון, יערוך למשיבה גם מבדקים נוספים וייתן את חוות-דעתו בנושא החזקת רישיון הנהיגה על-ידי המשיבה. המדינה הגישה בקשה לעיון חוזר בהחלטה בדבר מינוי מומחה מטעם בית-המשפט וכן ביקשה לעכב ביצוע החלטה זו. אך ביום 17.8.2002, לאחר קבלת תגובת המשיבה, דחה בית-משפט קמא את הבקשה לעיון חוזר.
לאחר שעיין בחוות-הדעת שנמסרו לו ואף ערך למשיבה בדיקות שונות, קבע המומחה מטעם בית-המשפט, ד"ר ליטמן, כי אין פגם באישיותה של המשיבה "המגביל את זכותה לנהוג". מחוות-דעתו עולה ביקורת חריפה באשר לדרך עריכת הבדיקות ולאופן הסקת המסקנות על-ידי הפסיכולוג שאליו נשלחה המשיבה מטעם רשות הרישוי.
4. בפסק-דינו מיום 27.2.2003 נדרש בית-משפט קמא, בין היתר, לסוגיית מינוי המומחה מטעמו. בניגוד לטענת המבקשת, קבע השופט קמא כי בית-המשפט לעניינים מינהליים מוסמך למנות מומחה כאמור. את קביעתו זו השתית על סעיף 8 לחוק בתי משפט לענינים מינהליים, תש"ס-2000, שהוא צינור לקליטת הכללים החלים בבג"ץ לבתי-המשפט המינהליים. בית-המשפט סבר כי מכיוון שלפי תקנה 20(ב) לתקנות סדר הדין בבית המשפט הגבוה לצדק, תשמ"ד-1984, רשאי בית-המשפט, בכל עניין שלא נקבע בתקנות האמורות, לנהוג בדרך שנוהגים בה בבית-המשפט המחוזי, הרי שבסמכותו של בג"ץ, ומכאן גם סמכותם של בתי-המשפט לעניינים מינהליים, למנות מומחים. עוד קבע בית-משפט קמא כי יש להתייחס אל שלילת רישיון הנהיגה כאל פגיעה בזכות היסוד של חופש התנועה, התייחסות המחייבת ריסון מצד הגורמים המוסמכים להעניק רישיונות נהיגה ולשלול אותם. לפיכך, כך קבע, כאשר על כפות המאזניים מונחות חירות התנועה של הפרט, מחד, והסכנה לציבור כתוצאה מנהיגתו של

פלוני, מאידך, על הרשות לנקוט את מבחן הוודאות הקרובה לסכנה לשלום הציבור בטרם תחליט על שלילת רישיון נהיגה. לבסוף קבע כי יש לאמץ את חוות-דעתו של המומחה מטעם בית-המשפט, על דגשיה הפרוצדורליים והקליניים כאחד, ולהעדיף אותה על-פני חוות-הדעת של המומחים מטעם הרשות. על בסיס חוות-דעת זו קבע בית-המשפט כי אין ודאות קרובה, ואף לא חשש סביר, שהחזקתה של המשיבה ברישיון נהיגה תסכן את שלום הציבור, ולפיכך אין לשלול ממנה את רישיון הנהיגה. כנגד פסק-דין זה הגישה המדינה בקשת רשות ערעור.
טענות הצדדים
5. בפני בית-משפט זה טוענת המבקשת כי הגישה העקרונית המשתקפת מפסק-דינו של בית-משפט קמא לעניין סוגיית מינוי המומחים מטעם בית-המשפט לעניינים מינהליים, סוטה מהכללים הבסיסיים החלים בהפעלת ביקורת שיפוטית על מעשי המינהל, והיא אינה מתיישבת עם אופייה של הביקורת השיפוטית שהיא ממהותה של השפיטה המינהלית כפי שגובשה במשפט הישראלי. לטענת המבקשת, חוק בתי משפט לענינים מינהליים ותקנות בתי משפט לענינים מינהליים (סדרי דין), תשס"א-2000 אינם כוללים הוראה כלשהי המסמיכה את בית-המשפט לעניינים מינהליים למנות מומחים מטעמו. היעדרה של הוראה מסמיכה כאמור, כך טוענת המשיבה, נובע ממהות הליך הביקורת השיפוטית על מעשי המינהל. במסגרת ההליך שבפניו בודק בית-המשפט את חוקיות ההחלטה המינהלית, על-פי עילות הביקורת של המשפט המינהלי, אין הוא בא בנעלי הרשות, ואין הוא שם את שיקול-דעתו במקום שיקול-דעתה של הרשות המוסמכת. לפיכך – על-פי הטענות – על בית-המשפט לעניינים מינהליים לבחון רק אם החלטתה של הרשות המינהלית עומדת במבחן עילות הביקורת השיפוטית על הרשות המינהלית. לגישתה של המבקשת, עצם העובדה שקיימות עמדות או דעות אחרות, אף אם בית-המשפט נוטה להעדיף עמדות חלופיות אלו, אין בה כדי לבסס את הטענה בדבר החלטה בלתי סבירה של הרשות. אל לו, לבית-המשפט, להכריע במקומה של הרשות המוסמכת בין חוות-דעתם של מומחים שונים בתחומם. במקרה הנדון, טוענת המבקשת, החלטת ועדת הערר הינה החלטה מקצועית בתחום מומחיותה. לחברי ועדת הערר ניסיון וידע מקצועי רב ביותר בתחום המיוחד של הערכת אי-התאמה אישיותית לנהיגה. בנסיבות אלה, סבורה המבקשת, אין כל יסוד לקביעה, במסגרת הליך של ביקורת שיפוטית על החלטות הוועדה הניתנות על-פי סמכותה מכוח הדין, כי ההחלטה בעניינה של העותרת חורגת ממיתחם הסבירות. המבקשת משיגה בפנינו גם על החלת מבחן הוודאות הקרובה על קביעת כושר הנהיגה לצורך שלילת הרישיון. לגישתה, אין לנו עניין בהגבלת חירותו של אדם, אלא בהגבלת יכולתו לנהוג ברכב, יכולת שמלכתחילה מותנית בקיום כשירות ברמה מספקת בשל הסיכון האינהרנטי הטמון

בנהיגה. המבקשת סבורה כי קביעת מבחן המחייב הוכחת ודאות קרובה לאפשרות של פגיעה בחיים כתנאי לשלילת רישיון נהיגה מטעמי אי-כשירות, איננו מאזן כראוי בין האינטרסים המעורבים, והוא מעמיד את הציבור בסיכון ממשי.
6. המשיבה העלתה בתשובתה טענה מקדמית שלפיה בית-משפט זה נעדר סמכות לדון בבקשת רשות הערעור, ולפיכך דין הבקשה להידחות על הסף. בטענה זו נסמכת המשיבה על סעיף 55 לפקודת התעבורה [נוסח חדש] (להלן – פקודת התעבורה), הקובע כדלקמן:
"זכות ערעור על החלטה לפי הסעיפים 54-51
55. (א) בעל רשיון שהוחלט עליו לפי הסעיפים
54-51 רשאי, תוך 10 ימים מיום שהודיעו לו על ההחלטה, לערער לפני בית המשפט המחוזי שבאזור מגוריו הוא יושב, ובית המשפט רשאי לאשר את ההחלטה, לשנותה או לבטלה.

(ג) אין ערעור על צו או על פסק דין של בית משפט מחוזי שניתן לפי סעיף זה".
לא נעלם כמובן מעיני באי-כוחה של המשיבה כי מכוח צו בתי משפט לענינים מינהליים (שינוי התוספות לחוק), תשס"ב-2001 (להלן – צו בתי משפט לענינים מינהליים), תוקנה התוספת השניה לחוק בתי משפט לענינים מינהליים כך שמאותו מועד בית-המשפט המוסמך לדון בערעור לפי סעיף 55 לפקודת התעבורה, הוא בית-המשפט המחוזי בשבתו כבית-המשפט לעניינים מינהליים. זאת ועוד – סעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים אמנם קובע, בין היתר, כי פסק-דין של בית-משפט לעניינים מינהליים בערעור מינהלי יהיה נתון לערעור ברשות בפני בית-המשפט העליון, אולם טענת המשיבה היא כי ההוראה בסעיף 55(ג) לפקודת התעבורה הינה הוראה ספציפית, בעוד שהוראת חוק בתי משפט לענינים מינהליים הינה הוראה כללית. לפיכך, כפי שנטען, ההוראה המוקדמת היא הגוברת במקרה כזה על ההוראה המאוחרת. המשיבה הוסיפה וטענה כי לא ניתן לבטל הוראה הקבועה בחקיקה ראשית הקובעת את עקרון סופיות הדיון (כך בסעיף 55(ג) לפקודה) באמצעות חקיקת משנה מאוחרת (צו בית משפט לענינים מינהליים). על-פי הטענה, אין בשינוי האכסניה השיפוטית הדנה בעניין, מבית-המשפט המחוזי לבית-המשפט לעניינים מינהליים, כדי לשנות מתכלית

החקיקה המבקשת לקדם את עקרון סופיות הדיון. לגופו של עניין סומכת המשיבה את ידה על פסיקתו של בית-משפט קמא.
בסיכומיה המקיפים לעניין הטענה המקדמית גורסת המבקשת כי הוראת סעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים אינה הוראת חוק כללית, כטענת המשיבה, אלא חוק ייחודי ביחס לסוגים מסוימים של עניינים הנדונים בפני בתי-המשפט לעניינים מינהליים, אשר לגביהם נקבע הסדר כולל החל על פסקי-דין בערעור מינהלי. יתרה מכך, טוענת המבקשת, כי גם אם נניח שאכן מדובר בנורמה כללית מאוחרת הסותרת נורמה ייחודית מוקדמת, הרי שההכרעה ביחס ביניהם איננה נגזרת מכלל טכני-אוטומטי, אלא מפרשנות המתחקה אחר כוונת המחוקק בחוקקו את החוק המאוחר ואחר ההסדר החקיקתי שביקש ליצור. המחוקק, כך מסבירה המבקשת, ביקש לרכז את מכלול העניינים שאינם נדונים בבג"ץ תחת מטרייה שיפוטית אחת, הפועלת לפי כללי מסגרת אחידים, המותאמים לייחודו של הליך הביקורת השיפוטית על רשויות המינהל, במקום פיזורם בערכאות אזרחיות שונות ובכפיפות לכללים שונים שנקבעו באופן נקודתי. עוד מוסיפה המבקשת וטוענת כי אין כל הצדקה מהותית להבחנה בין ההסדר הקבוע בסעיף 55 לפקודה, לעניין זכות הערעור, לבין יתר ההסדרים הנכנסים תחת כנפיו של החוק. לזאת מתווסף לגישתה גם השיקול שלפיו יש להעדיף פרשנות המקיימת את זכות הערעור על פני פרשנות השוללת אותה לאור מעמדה המיוחד של זכות הערעור כמרכיב מהותי של שפיטה הוגנת. שיקול זה מתחזק, כך טוענת המערערת, לאור העובדה שמדובר בענייננו בערעור על פסק-דין של ערכאה שיפוטית ראשונה. לבסוף גורסת המבקשת כי אין מדובר ביצירת זכות ערעור מכוח חקיקת משנה, כטענת המשיבה, אלא בהסדר חקיקתי מפורש שיצר המחוקק הראשי אשר קבע כי שינוי התוספת ייעשה בצו של שר המשפטים.
דיון
7. סמכותו של בית-משפט זה ליתן רשות ערעור על פסק-דינו של בית-המשפט המינהלי בדונו בערעור לפי סעיף 55 לפקודת התעבורה, היא שאלה מורכבת אשר התלבטנו בה לא מעט. ייאמר בפתח הדברים כי טיעונה העקרוני של המבקשת לעניין הסמכות הוא טיעון בעל עוצמה משכנעת ונטינו לקבלו. הוראת סעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים קובעת הסדר כולל המבטא את השקפת המחוקק באשר להליך השיפוטי הראוי בעניינים מינהליים, ונראה לכאורה כי המחוקק ביקש להחילו על כל ההליכים המתבררים בפני בתי-המשפט המינהליים, וזו לשון סעיף 12(א) הנ"ל:

"בקשת רשות ערעור 12. (א) פסק דין של בית משפט לענינים מינהליים בערעור מינהלי ובערעור על החלטת הרשם, והחלטה אחרת של בית משפט לענינים מינהליים יהיו נתונים לערעור לפני בית המשפט העליון אם ניתנה רשות לכך מאת שופט של בית המשפט העליון שנשיא בית המשפט העליון קבע לכך".
הכלל הרגיל שהנהיג אפוא המחוקק הוא כי פסק-דין בערעור מינהלי יהיה נתון לערעור לפני בית-המשפט העליון אם ניתנה רשות לכך. מנגד, עומדת הוראת סעיף 55(ג) לפקודת התעבורה, שנקבעה בה פיסקת סופיות המתייחסת להליך הערעור על החלטת ועדת ערר כפי שהיה נהוג זה שנים בפני בית-המשפט המחוזי.
השאלה הטעונה הכרעה היא אפוא מה היחס בין שתי הוראות חוק אלה הקובעות דין שונה באשר להליך ערעור על פסק-דין בערעור מינהלי על החלטת ועדת הערר. האם נקודת המוצא היא כי הוראת סעיף 55(ג) הינה דין מיוחד הגובר על ההוראה הכללית, או שמא נכונה הגישה שלפיה יש לראות בהוראת סעיף 12(א) הוראת-על החולשת על הערעורים המינהליים כולם? השאלה הפרשנית שלפנינו היא אפוא מהו הכלל הפרשני שראוי להחילו – האם חל הכלל הפרשני שלפיו נורמה מיוחדת מוקדמת גוברת על נורמה כללית מאוחרת, או שמא נאמר כי ההוראה הכללית המאוחרת גוברת. במילים אחרות, האם נאמר כי הנורמה שנקבעה בסעיף 12(א), הן על-פי לשונה הן על-פי תכליתה החקיקתית, נועדה לחול על כל הסדר, לרבות הסדר חקיקתי מוקדם ומיוחד, או שתכליתה של הנורמה הכללית שנקבעה הייתה לחול על מגוון ההסדרים הקודמים, למעט ההסדר שנקבע בנורמה המוקדמת והמיוחדת (ראו לעניין זה א' ברק פרשנות במשפט, כרך א, תורת הפרשנות הכללית [22], בעמ' 554-551). האם העניין שלפנינו הוא מסוג העניינים שבהם ניתן להסיק כי תכליתה של הנורמה החדשה שנקבעה הייתה להחיל את הסדריה במקום הסדרי הנורמה המוקדמת והמיוחדת עד כי ראוי ונכון יהיה להעדיפה על פני ההוראה המיוחדת.
מלכתחילה סברנו כי במקרה שלפנינו אכן ראוי להכריע על-פי המגמה הכללית של המחוקק, ואין עוד טעם לשמר את ההוראה החריגה שבסעיף 55(ג) לפקודת התעבורה, שהיא בבחינת חריג למדיניות החקיקתית שהנהיג המחוקק ביחס לכלל הערעורים המינהליים. אולם בסופה של הכרעה באנו לידי מסקנה כי מכלול הנתונים מצדיק כי בנסיבות העניין נותיר את שינוי הדין המיוחד הקבוע בסעיף 55(ג) הנ"ל למחוקק מהטעמים שיפורטו להלן.

8. על הדילמה שמציבה חקיקה מאוחרת כללית ביחס לדין המיוחד עמד השופט ברק (כתוארו אז) בבג"ץ 174/85 חסן נ' מפקד כוחות צה"ל באזור יהודה ושומרון [1], בעמ' 248:
"אכן, לעתים יש מקום להנחה (presumption), כי חקיקה מאוחרת ורגילה לא באה לבטל או לצמצם חקיקה קודמת ומיוחדת (generalia specialibus non derogant). הנחה זו חשובה היא בגיבושה של מטרת החקיקה. הפרשן מניח, כי המחוקק לא נתכוון לבטל או לצמצם חקיקה קודמת, שאילו עמד עניין הביטול או הצמצום לנגד עיניו, היה קובע בוודאי הוראה מפורשת בעניין זה".
(ראו גם: בג"ץ 256/88 מדאינווסט מרכז רפואי הרצליה בע"מ נ' מנכ"ל משרד הבריאות [2]; רע"פ 1057/99 יוחייב נ' התובע הצבאי הראשי [3]). בפסק-הדין בע"א 2704/99 מילשטיין נ' פקיד שומה תל-אביב 1 [4], אשר ניתן לאחרונה, ציין השופט מצא בהתייחסו לביטול חוק מוקדם על-ידי חוק מאוחר וכללי ביחס אליו את הדברים האלה:
"…לחזקה שמכוחה נמנע בית-המשפט מלהכריז על ביטולו מכללא של חוק, ייתכנו חריגים. אלא שרק כאשר בין שני דברי חקיקה קיימת סתירה מהותית וברורה, העולה מהוראותיהם בצורה שאינה משתמעת לשני פנים, ואין כל דרך פרשנית ליישב את הסתירה שבין הוראותיהם, יכיר בית-המשפט בביטולו מכללא – כולו או חלקו – של חוק מוקדם, מכוח הוראותיו של חוק מאוחר ממנו" (בעמ' 886 לפסק-הדין).
נראה כי המקרה שלפנינו אינו נופל בהכרח במסגרת החריגים האמורים. אף כי המחוקק ביקש, ככל הנראה, לקבוע דין אחד לכל הערעורים המינהליים המתבררים בפני בתי-המשפט המינהליים, הרי נמנע מלבטל את הוראת סעיף 55(ג). הסתירה בין הוראת סעיף 55 לפקודת התעבורה לבין הוראת סעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים איננה סתירה אשר על-פי טיבה אינה מאפשרת לקיים את הוראת סעיף 55(ג) בצדו של הדין הכללי. סעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים, בהיותו נורמה כללית, מתייחס לכלל המקרים שבהם ניתן לבקש רשות ערעור על החלטותיו ופסקי-דינו של בית-המשפט לעניינים מינהליים. לעומת זאת פסקי-דין בערעור מינהלי לפי סעיף 55 לפקודת התעבורה הם רק מקרה אחד וספציפי של ערעור מינהלי, שלגביו נקבע במפורש שפסק-דינו של בית-המשפט אינו נתון לערעור. יש להניח כי מחדלו של המחוקק, שנמנע מלשנות את ההסדר הקבוע בפקודת התעבורה, אינו מלמד על כוונת מכוון, אלא מקורו ככל הנראה בכרונולוגיה של הליך החקיקה; הטכניקה החקיקתית

שהמחוקק בחר בה במסגרת חוק בתי משפט לענינים מינהליים הייתה התאמת ההוראות המיוחדות הפזורות בחוקים שונים לחוק בתי משפט לענינים מינהליים על דרך של חקיקה מפורשת. כך ניתן ללמוד מעיון בסעיפים 15 עד 29 לחוק בתי משפט לענינים מינהליים כי המחוקק היה ער לשינויים הנדרשים בדברי חקיקה קיימים וראה להתאימם למגמה הכללית של אחדות השיפוט המינהלי, ולפיכך גם דאג לתקנם מבעוד מועד. כך למשל, סעיף 23 לחוק בתי משפט לענינים מינהליים ביטל את סעיף 6(ג) לחוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית), תשל"ו-1976, שקבע פיסקת סופיות בדומה לנוסחו של סעיף 55(ג) שבו עסקינן.
שלא כפי שנקבע ביחס לסעיף 6 לחוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית) הנ"ל ולחוקים אחרים אשר המחוקק הראשי החיל עליהם את חוק בתי משפט לענינים מינהליים בעת חקיקתו, סעיף 55 לפקודת התעבורה לא נכלל מלכתחילה ברשימת החיקוקים המצויים בסמכותם של בתי-המשפט לעניינים מינהליים. סעיף זה שולב בתוספת השניה לחוק בתי משפט לענינים מינהליים בשלב מאוחר יותר מתוקף צו שהוציא שר המשפטים בהתאם לסמכותו על-פי החוק. זאת, בלי שתוקן במקביל החוק באופן שיחיל את ההסדר בדבר ערעורים מינהליים גם על סעיף 55 לפקודת התעבורה כפי שנעשה כאמור לגבי חיקוקים אחרים.
אכן, המבקשת צודקת בטענתה כי קשה להצביע על טעם מיוחד המצדיק הבחנה, לעניין אפשרות הגשה של בקשת רשות ערעור, בין הסוגיה נושא דיוננו לבין עניינים אחרים, הנדונים כערעורים מינהליים בפני בית-המשפט לעניינים מינהליים. כן מקובלת עלינו הטענה כי יש להעדיף פרשנות המקיימת את זכות הערעור על פני פרשנות השוללת אותה (ראו: בג"ץ 1520/94 שלם נ' בית הדין הארצי לעבודה [5]; בש"פ 2708/95 שפיגל נ' מדינת ישראל [6]; ע"פ 111/99 שוורץ נ' מדינת ישראל [7]). עם זאת אין להתעלם מכך שהלשון המפורשת של סעיף 55(ג) לפקודת התעבורה היא חד-משמעית באשר לשלילתה של זכות הערעור בענייננו.
נוסיף עוד כי אפשר שהיינו מהססים משלילת מתן אפשרות לקיים את זכות הערעור נוכח המגמה הכללית שהתפתחה בפסיקתנו שלפיה יש להעדיף פרשנות המקיימת את זכות הערעור, אלמלא התברר לנו לאחרונה כי ביוזמת משרד המשפטים הוגשה לכנסת הצעת חוק בתי משפט לענינים מינהליים (תיקון מס' 8), תשס"ד-2004. הצעת החוק התקבלה בקריאה ראשונה, ובגדרה הצעה לתיקון סעיף 55(ג) וביטול פיסקת הסופיות. כוונה זו מלמדת על מודעות המחוקק כיום לבעיה שנוצרה עקב השוני בין הוראות החוק, ועל כך שהמחוקק בחר להשתמש בטכניקה של חקיקה מפורשת ומיוחדת לעניין

זה. עובדה זו היא שמכריעה בענייננו את הכף לטובת המסקנה כי לעת הזאת ראוי להמתין להליך החקיקה בעניין הנדון.
אשר-על-כן במצב המשפטי הקיים דין הטענה המקדמית של באי-כוחה של המשיבה להתקבל, ואין ניתן להיעתר לבקשה לרשות ערעור על פסק-דינו של בית-משפט קמא.
9. בשולי הדברים נעיר בקצרה כי לאחר שעיינו בפסק-הדין לגופו ושקלנו את טענות הצדדים, הגענו למסקנה כי אילו היה בידינו לדון בערעור כמבוקש, לא היינו מותירים את פסק-דינו של בית-משפט קמא על כנו.
פסק-הדין הנדון מבטא גישה הסוטה מעקרונות היסוד של הליך השיפוט המינהלי. הגישה העולה מפסק-הדין ביחס למינוי מומחה מטעם בית-המשפט לעניינים מינהליים אינה עולה בקנה אחד עם כללי הביקורת השיפוטית על מעשי המינהל. הדרך שהשופט קמא בחר לילך בה – השוואה בין חוות-דעת המומחה מטעם בית-המשפט לבין חוות-דעת של מומחים אחרים וקביעת העדפתה על פני החלטת הרשות המינהלית – אינה מתיישבת עם אופיו של הליך הביקורת השיפוטית. בית-המשפט המינהלי יבחן בהליך המתקיים בפניו את החלטת הרשות על-פי עילות הביקורת השיפוטית, אך אין הוא משמש ערכאה המחליטה במקום הרשות המינהלית; הוא אינו שוקל את שיקוליה ולא ימיר את שיקול-דעתה בשיקול-דעתו שלו (ראו למשל: בג"ץ 194/93 שגב נ' שר החוץ [8]; בג"ץ 7279/95 ועד מקומי כרמי יוסף נ' שר החינוך, התרבות והספורט [9]; בג"ץ 4537/96 שושן נ' ראש המטה הכללי [10]; ע"א 1805/00 מחצבות כנרת (שותפות מוגבלת) נ' משרד התשתיות [11]). כל עוד החלטת הרשות אינה חורגת ממיתחם הסבירות, כלומר כל עוד מדובר בהחלטה שרשות מינהלית סבירה הייתה יכולה לקבל, לא יתערב בית-המשפט בהחלטה (ראו: בג"ץ 492/79 חברה פלונית נ' משרד הבטחון, מדינת ישראל [12]; בג"ץ 389/80 דפי זהב בע"מ נ' רשות השידור [13]; בג"ץ 197/83 סיטאר אופנה בע"מ נ' שר התעשייה והמסחר [14]; בג"ץ 389/87 סלומון נ' הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, אזור המרכז [15]). כך בדרך כלל, וכך במיוחד כאשר הרשות המינהלית משתיתה את החלטתה על בסיס חוות-דעת מקצועיות של גורמים מקצועיים (ראו לעניין זה את פסק-דינו של השופט מ' חשין, בבג"ץ 5785/03 גדבאן נ' מדינת ישראל, משרד הבריאות [16] והאסמכתאות שם). מקום שהפעילה הרשות מומחים מטעמה, לא ישים עצמו בית-המשפט מומחה, וודאי שלא ימנה מומחה תחתיו כדי להכריע לגופה של מחלוקת מקצועית. אכן, לעולם לכל בעיה יהיו פותרים ופתרונים אחדים. ייתכן אף שבית-המשפט ייטה אחר החלטה המבכרת פתרון זה ולא פתרון אחר. אך בכך אין כדי להביא את בית-המשפט להחליף את שיקול-דעתה של הרשות בשיקול-דעתו (ראו לעניין זה

דברי השופט אור בבג"ץ 2324/91 התנועה למען איכות השלטון בישראל נ' המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, משרד הפנים [17], בעמ' 688; כן ראו לעניין מחלוקת בין מומחים: דברי השופט אור בבג"ץ 1554/95 עמותת "שוחרי גיל"ת" נ' שר החינוך, התרבות והספורט [18], בעמ' 22; וכן בג"ץ 13/80 "נון" תעשיית שמורים בע"מ נ' מדינת ישראל – משרד הבריאות [19]; בג"ץ 2920/94 אדם טבע ודין – אגודה ישראלית להגנת הסביבה, עמותה רשומה נ' המועצה הארצית לתכנון ולבנייה [20]; בג"ץ 8109/01 רשטניק נ' שר התחבורה [21]). כך בבית-המשפט הגבוה לצדק, וכך כמובן גם בבית-המשפט המחוזי בשבתו כבית-המשפט לעניינים מינהליים, ובכל ערכאה שיפוטית הנדרשת לכללי המשפט המינהלי.
בענייננו, נוכח המחלוקת בין המומחים מטעם רשות הרישוי למומחים מטעמה של המשיבה, ככל שמתעוררות לכאורה תהיות בדבר מהימנותן של חוות-הדעת ובדבר סבירות ההחלטות שנתקבלו על-פיהן, הפתרון אינו מצוי בהמרת שיקול-הדעת המקצועי של הגורם המוסמך. אם סבר בית-משפט קמא כי נפל פגם בהחלטת הרשות, טוב היה עושה לו בחן את סבירותה בכלי הביקורת השיפוטית על מעשי המינהל העומדים לרשותו, והיה רשאי אף להחזיר את ההכרעה לוועדה המקצועית המוסמכת לשיקול נוסף עם הנחיות מתאימות, אך לא היה מקום להחליף את שיקול-דעתה של הרשות בשיקול-דעתו על-ידי מינוי מומחה מטעמו.
10. נוסיף עוד כי הסמכות להעניק רשיון נהיגה או לשלול אותו ולהעריך את הסיכון הנשקף ממצבו הנפשי או הפיזי של אדם המחזיק רישיון נהיגה, נתונה למומחי רשות הרישוי. להם הכלים המקצועיים והניסיון לקבוע את מידת המסוכנות של אותו אדם לציבור הנהגים והולכי הרגל. מקום שהגורמים המקצועיים קבעו בו כי אדם אינו כשיר להחזיק ברישיון נהיגה, הרי שעשו זאת מתוך תחושת אחריות ולא מתוך רגשי "פטרנליזם" או "גבהות לב", כלשון השופט בפסק-דינו. לפיכך אם לא נפל פסול מסוג הפגמים שיש בהם כדי לפסול החלטה מינהלית-מקצועית של הרשות, לא ישים לעצמו בית-המשפט מומחה תחת מומחי הרשות.
שלילת רישיון נהיגה כפגיעה בזכות יסוד חופש התנועה
11. כאמור, בית-משפט קמא קבע כי שלילת רישיון נהיגה כמוה כפגיעה בזכות יסוד, ומשולה היא לעונש של שלילת חירות על-ידי הטלת מאסר ואף לקביעה זו ראינו לנכון להתייחס בקצרה ולמעלה מן הנדרש.

אין ספק כי פסילת אדם מלהחזיק ברישיון נהיגה מטעמים בריאותיים, פיזיים או נפשיים פוגעת בו פגיעה קשה המכבידה מאוד על כושר ניידותו. בעניין שלפנינו קבע בית-משפט קמא כי באיזון בין חופש התנועה של בעל הרישיון לסכנה הנשקפת ממנו לציבור המשתמשים בדרך יש לתת משקל מכריע לחופש התנועה תוך שהוא עושה שימוש במבחן הוודאות הקרובה. מטבע הדברים לא ננקוט עמדה בהליך שלפנינו בשאלת המבחן הראוי שיש לנקוט בכל הנוגע לשלילת רישיונו של אדם מלנהוג. נעיר רק כי החזקה ברישיון נהיגה, מעצם אופייה, היא מוגבלת ומותנית בכשירות פיזית ונפשית ובמיומנות. נוכח פוטנציאל הסיכון הכרוך בנהיגה ברכב הגביל המחוקק את החירות לנהוג ברכב בקובעו תנאים סטטוטוריים להגבלה זו, שתכליתם להגן על הציבור.
לאור הדברים האמורים לעיל, ובלי שיש צורך לקבוע עמדה לעניין המבחן המחייב את הרשות בהחלטתה לפסול רישיונו של אדם מחמת היעדר כושר פיזי או נפשי, ברי כי המבחן שנקט בית-משפט קמא אינו מאזן כראוי בין הזכויות והאינטרסים המתנגשים במקרים כגון אלה.
כאמור, מהטעמים המפורטים בפיסקה 7 לעיל, דין הבקשה לרשות ערעור להידחות.
בסיום הדברים יצוין כי אם תידרש המערערת על-ידי הרשות המוסמכת לעבור בדיקת כשירות נוספת, יש להניח כי הרשות וועדות הערר ינחו עצמן בהתאם לאמות-המידה המקצועיות שהן אמונות עליהן.
השופטת א' פרוקצ'יה אני מסכימה.
השופט ס' ג'ובראן אני מסכים.
לפיכך הוחלט כאמור בפסק-דינה של השופטת ביניש.
ניתן היום, י"ט באייר תשס"ד (10.5.2004).

 
הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר מספר דיונים אשר התנהלו בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום למחיקת...
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית המשפט לתעבורה בתל אביב ולאחר דין ודברים הצליח משרדנו לגרום למחיקת כתב האישום...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים (עבירה קלה יותר מנהיגה בשכרות) וב-3 חודשי פסילה בלבד!!!...
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת עבר מכביד. בדיון בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום לתיקון כתב...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה של 3 חודשים בלבד.
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא ייפסל כלל.
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של הנאשם "נהג חדש" בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא נפסל כלל.
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל הנאשם לנהוג על מלגזה במסגרת עבודתו.
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך ביטול הפסילה. לאחר שמשרד הרישוי סרב בכל תוקף לבטל את הפסילה הגיש משרדנו עתירה מנהלית...
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד סהר מרקוזון בבית המשפט לתעבורה באשדוד
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם ביטול הפסילה המנהלית וללא כל פסילה נוספת!
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה של הנאשם ייפסל ל- 15 יום בלבד!!
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים. לאחר הדיון בערעור והטענות של משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס...
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה למעורב אחריות בתאונה ולכן התיק הסתיים עם פסילה בת 60 יום בלבד ובנוסף נדחתה תקופת...
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן מיידי, ופסילה של רישיון הנהיגה לתקופה של 11 חודשים בלבד!!
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה כלל!!!
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור הפסילה המנהלית ל- 15 יום וללא כל פסילה נוספת מעבר לקיצור!
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק והתיק נקבע לדיון הוכחות. במועד ההוכחות משרדנו הגיע לדיון ולמרות שלנהג יש עבר...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא פסילה ואפילו ללא קנס! תת"ע 10816-11-18 מדינת ישראל נגד גלוטין בבית המשפט לתעבורה...
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את שלילת רישיונו על ידי משרד הרישוי.
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה מזערית של 21 יום וקנס מזערי.
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם תיקון משמעותי לכתב האישום שמונע את הגבלות...
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה בת 60 ימים בלבד! תת"ע 10281-07-19 מדינת ישראל נגד אלקים...
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק לאחר ניהולו על ידי משרדנו עם פסילה מינימאלית של 6 חודשים בלבד! תת"ע 7573-01-18...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 600 ₪ בלבד! תת"ע 265-03-17 מדינת ישראל נגד לזר בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 750 ₪ בלבד! תת"ע 8799-04-19 מדינת ישראל נגד פרץ בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 6165-02-19...
מידע שימושי
מאמרים נבחרים
  • תאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    כאשר משלבים בין שתי העבירות יחד רף הענישה עולה באופן משמעותי, כך לדוגמא בעבירה של תאונת...
  • היכן ניתן לבצע שימוע מנהלי בגין עבירת נהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • הליך השימוע בעבירת נהיגה בשכרות וייצוג על ידי עורך דין תעבורה
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • משמעות ענישת המינימום בנהיגה בשכרות
    החוק במדינת ישראל קובע עונש מינימום לנהגים אשר מבצעים עבירה של נהיגה בשכרות. עונש...
  • הכול אודות כתב אישום בשכרות בפעם השנייה או יותר
    במקרים מסוימים, נהג אשר ביצע עבירת נהיגה בשכרות בפעם השנייה- עונשו יהיה גבוה יותר
  • אכיפה מיוחדת בשכרות
    אסור לנהגים צעירים עד גיל 24 ונהגים מקצועיים כגון נהגי מוניות בתפקיד, נהגי אוטובוסים...
  • סירוב להיבדק בבדיקת שכרות
    שוטר רשאי לבקש מכל נהג לבצע בדיקת שכרות באמצעות מכשיר ה"ינשוף" גם אם לא קיים חשד כלל כי...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירת נהיגה בשכרות
    תפקידו המרכזי של עורך הדין לענייני תעבורה הוא לייצג את האינטרסים המובהקים של האדם אותו...
  • פסילת רישיון בעבירת השכרות
    עבירת השכרות הינה אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר, ורשויות החוק והאכיפה עושות כל...
  • נהיגה בשכרות: נהג חדש / צעיר
    נהיגה בשכרות נחשבת לאחת העבירות התעבורה החמורות ביותר. החוק מתייחס בחומרה אל נהגים...
  • מה קובע החוק בקשר לענישה בשכרות?
    החוק במדינת ישראל בנוגע לעבירת נהיגה בשכרות כולל בין היתר: פסילת רישיון הנהיגה לתקופה...
  • זיכוי בעבירה של שכרות – האם אפשרי?
    זיכוי בעבירה של שכרות או מתן הקלות בעונש הינם פונקציה של מקצועיות משפטית מטעם עורך הדין...
  • מהו ריכוז האלכוהול המותר בזמן נהיגה?
    כמות אלכוהול בבדיקת נשיפה: באמצעות מכשיר הינשוף, הרף התחתון עומד על 290 מיקרוגרם...
  • מהו מכשיר הינשוף?
    מכשיר "הינשוף" הוא למעשה מכשיר המודד את כמות האלכוהול בגופו של הנהג החשוד בנהיגה בשכרות
  • מהי בדיקת דם?
    בדיקת הדם היא ללא ספק הבדיקה המדויקת ביותר לצורך גילוי ריכוז האלכוהול בדם
  • מהי בדיקת שכרות?
    בדיקת שכרות הינה בדיקה יזומה, המתקיימת על ידי שוטרי התנועה בישראל, לאותם נהגים אשר על...
  • מד מהירות לייזר – האם הוא מדייק
    אחד מכלי האכיפה הנפוצים ביותר ברשות משטרת ישראל הוא הממל"ז (מד מהירות לייזר). האם כלי...
  • אמינות בדיקת ינשוף
    הינשוף הוא מכשיר נשיפה אלקטרוני שבעזרתו מתבצעות בדיקות שטח שמטרתן לקבוע האם נהג הרכב...
  • בדיקת מאפיינים – האם חובה?
    יש לציין שבדיקת המאפיינים אינה בדיקה מדעית ואין הנהג חייב להסכים לבצע את בדיקה זו
  • האם ניתן להרשיע על בסיס בדיקת המאפיינים?
    למרות שבדיקת המאפיינים המתבססת ברובה על שיפוט דעתו של שוטר התנועה המבצע את הבדיקה...
  • איך לנהוג בקבלת דוח מצלמת מהירות
    עבירות נהיגה במהירות מופרזת נאכפות באמצעות מגוון אמצעים טכנולוגים ביניהם מצלמת מהירות....
  • מהי בדיקת המאפיינים?
    בדיקת מאפיינים הינה אחת הדרכים לביצוע בדיקת שכרות המתבצעת על ידי שוטרי התנועה האמונים...
  • מהי נהיגה במהירות מופרזת?
    כאשר אדם נוהג מעל למהירות המותרת בכביש מסוים, הוא עובר על החוק. לעיתים, מדובר בחריגה...
  • הכול אודות סירוב להיבדק
    סירוב למתן בדיקת שכרות מתפרשת כמתן הודאה בדבר העבירה, ועלולה להוביל להטלת העונשים...
  • המהירות המותרת בכבישי ישראל
    כבישים במדינת ישראל מסווגים על פי החלוקה הבאה: כבישים ארציים, כבישים אזוריים, כבישים...
  • הענישה בעבירת נהיגה בשכרות
    24 חודשי פסילת רישיון, היא תקופת הזמן שהגדיר המחוקק לעונש המינימאלי לאדם שנמצא אשם...
  • זיכוי בעבירה של מהירות מופרזת – האם אפשרי ?
    צריך לדעת שבמידה ונתפסתם בעבירה של מהירות מופרזת, הדבר אינו גזירת גורל ואתם יכולים לצאת...
  • דרגות הענישה בעבירת מהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת הינה אחת מעבירות התנועה הנפוצות ביותר וכך גם רמת האכיפה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה בשכרות?
    חשוב לדעת- כל מקרה של עבירת נהיגה בשכרות הינו מקרה ספציפי המתייחס לסיטואציה בה נערכה...
  • מהו עונש על הריגה בתאונת דרכים
    תאונת דרכים קטלנית היא תאונה שבה נהרג אדם. מה העונש שתקבלו אם תקלעו לסיטואציה בה הרגתם...
  • ועדת ערר תל השומר - איך לעבור את זה בשלום?
    אם הגעתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושם התקבלה ההחלטה שרישיונכם נפסל, המשמעות היא...
  • עורך דין פסילה מנהלית – קווים לדמותו
    רשיונכם נשלל? עורך דין לפסילה מנהלית ידע לטעון עבורכם את הטענות הרלוונטיות על מנת...
  • עסקאות טיעון בעבירת נהיגה בשכרות
    הסדר טיעון הוא למעשה כלי משפטי שנועד לייעל את הליך הטיפול בתיקים פלילים מכל סוג שהוא,...
  • עונש מאסר בעבירות מהירות חמורות
    בכל מקרה שנהג קיבל זימון לדין בעבירת מהירות מופרזת, צריך לדעת שהוא יכול לקבל עונש מאסר...
  • דרכי ההתנהלות בקרות תאונות דרכים
    הייתם מעורבים בתאונת דרכים? במאמר זה דרכי התנהלות דיווח על תאונת דרכים בקרות תאונת...
  • 7 דברים שאתם צריכים לדעת על המרב״ד
    המרב״ד – היא יחידה שתפקידה לערוך בדיקות רפואיות לנהגים המופנים אליה, בכדי לקבוע את...
  • ייצוג על ידי עורך דין לתעבורה בנהיגה בשכרות
    על מבצע עבירת הנהיגה בשכרות לפנות באופן מידי לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה בכלל ובעבירת...
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש
    ענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש נקבעת רק במידה ונפתחת חקירה ומוגש כתב אישום...
  • כיצד ניתן לבטל איסור שימוש ברכב?
    במידה וגם נגדכם הוטל איסור שימוש ברכב, תוכלו להגיש בקשה בעניין לבית המשפט לתעבורה...
  • נקודות משרד הרישוי בעבירת המהירות
    בעבירת מהירות על פי החוק רישום של 8 נקודות וכן קנס בגובה של 750 שקלים, חל על נהיגה...
  • מהו הסיכוי שלכם להצליח לבד בוועדת ערר על החלטת המרב״ד
    אם הופניתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, עומדת לכם האפשרות להגיש תוך 30 יום ערר לוועדת...
  • כיול מכמונות המהירות
    בכיול בודקים האם הערכים תואמים את אבות המדידה המקובלות לבין קריאותיו של מכשיר
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב?
    במאמר זה יפורטו רשימת העבירות בגינן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב (החרמת הרכב)
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות של ממש
    מידת הענישה תלויה בסעיפי האישום ובחומרת הפגיעה הגופנית שנגרמה לנפגע בעקבות תאונת הדרכים
  • עורך - דין נהיגה בשכרות
    מה החוק אומר בגין נהיגה בשכרות? מה העונש הצפוי לנהג בגין עבירה זו? מהי כמות האלכוהול...
  • ערעור על החלטות הוועדות הרפואיות
    במידה וגם אתם רואים את עצמכם כנפגעים מהחלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בענייניכם,...
  • פסילה עד תום ההליכים בנהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא מקבל באופן מידי כתב אישום וזימון לבית משפט כמו...
  • איך מתכוננים לוועדת ערר?
    ועדת הערר היא למעשה בית דין מנהלי לענייני ערעורים בלבד, המתפקדת כמעין שופט רב-ראשי...
  • מהם התנאים להטלת איסור שימוש ברכב?
    ישנן מספר סוגי עבירות תנועה בגינן מוטל על נהג הרכב ובעליו, איסור שימוש ברכב (החרמת...
  • הכול על מכשיר הדבורה
    מכשיר הדבורה עובד בשיטת רדאר וניתן להפעיל אותו בין אם הניידת עומדת לבין אם הניידת בתנועה
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בתאונות דרכים
    ייעוץ משפטי מטעם עו"ד המתמחה בדיני התעבורה, מאפשר לכם לבחון את המצב הראייתי בתיק באופן...
  • עורך דין – נהיגה במהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת זוהי עבירת תעבורה שכיחה מאוד ולמעלה מ14% מהתאונות במדינת ישראל...
  • המדריך המלא לכל מי שרישיונו נפסל
    רישיון הנהיגה שלנו הוא המפתח לניידות שלנו. היכנסו לקרוא על מהם הגורמים הפוטנציאלים...
  • מות אדם בתאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    עבירה של נהיגה בשכרות היא אחת העבירות החמורות הקיימות בתחום התעבורה, כאשר נגרמה תאונת...
  • ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף השייך למשרד הבריאות, אך למעשה, הוא קובע את החלטות...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהיגה תחת השפעת אלכוהול נחשבת לאחת העבירות התעבורתיות החמורות ביותר, בטח כאשר מדובר...
  • החשיבות במחיקת הנקודות הנלוות לעבירות תנועה
    נהג שצבר יותר מ-36 נקודות, רישיונו נפסל באופן מידי לתקופה של שלושה חודשים, אשר בסיומה...
  • החשיבות בייצוג משפטי בוועדות הרפואיות
    מכיוון שהמלצותיהן של הוועדות הרפואיות מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הופכות ברוב...
  • מדיניות הענישה בנהיגה בשכרות כאשר מדובר בעבירה חוזרת
    כאשר מדובר בנהג אשר ביצע עבירה של נהיגה בשכרות בפעם השנייה או יותר רף הענישה עולה פי...
  • כיצד ניתן לבטל פסילה מנהלית?
    לכל נהג במדינת ישראל קיימת הזכות לבקש ולבטל את החלטת קצין המשטרה בדרגת מפקח ומעלה,...
  • כיצד פועל מכשיר הממל"ז ?
    פירוש ראשי התיבות ממל"ז הוא מד מדידה לייזר, והוא המכשיר שאיתו מודדת משטרת התנועה את...
  • סמכויות שוטר תנועה וזכויות נהג
    תפקידו של שוטר התנועה הוא לאכוף את חוקי וכללי התנועה בהתאם להוראות החוק ופקודת התעבורה....
  • מהם מכמונות המהירות ?
    מכמונות מהירות הינם המכשירים המשמשים את משטרת התנועה לאכוף את מהירות הנסיעה המותרת...
  • ערעור על החלטת משרד הרישוי
    כאשר מוגש ערעור על החלטת משרד הרישוי, חשוב לדעת האם מדובר בפסילה מטעמים בריאותיים או...
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק במקרים בהם ניתן להטיל פסילה מנהלית
  • חשיבותו של בוחן תנועה מטעם הנאשם בעבירות תאונות דרכים קטלניות
    במקרים רבים נדרש עורך דין תאונות דרכים להסתייע בשירותיו של בוחן תנועה מטעם ההגנה
  • עורך דין - נהיגה בשלילת רישיון
    שלילת רישיון כשמה היא מצב שבו אין לנהג אפשרות חוקית לנהוג ברכב שלו שכן בוטלה לו לזמן...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהג חדש נדרש להקפדה יתרה על חוקי התנועה ועל הימנעות יתרה מביצוע עבירות תנועה בכלל...
  • פגיעה ברכוש בעת נהיגה בשכרות
    נתפסת נוהג בשכרות? עבירה בשכרות היא עבירה אסורה על פי החוק. היכנסו לקרוא אודות עבירת...
  • מתי יידרש נהג להגיע למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו מכון בדיקות רפואיות ומבדקים פסיכולוגיים שנועד בראש...
  • מהי מדיניות הענישה בעבירת אי ציות להוראות שוטר
    חובת הציות להוראות השוטר, גוברת בכל המקרים על חובת הציות לתמרור, רמזור או כל חוקי...
  • כיצד לפעול עם קבלת הזימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף ציבורי, המשמש כמעין "סמכות משפטית" מתוקף הגדרתו כ-...
  • מהן טענות ההגנה בעבירה של אי ציות להוראות שוטר?
    במקרים של הגשת כתב אישום וזימון לבית המשפט לתעבורה בגין עבירת אי ציות להוראות שוטר,...
  • רשימת העבירות שיובילו לאי חידוש רישיון של נהג חדש
    ישנן מספר עבירות שבמידה ונהג חדש עובר עליהן, רישיונו אינו מחודש באופן אוטומטי לאחר...
  • סירוב לבדיקת ינשוף
    בדיקת ינשוף הוא שמה של בדיקה המודדת את ריכוז האלכוהול המצוי באוויר הננשף מריאותיו של...
  • ערעור על עבירות תנועה
    לאור העלייה במספר תאונות הדרכים בישראל, המדינה מנסה לצמצם את עבירות התנועה על ידי הגברת...
  • נהיגה בזמן פסילה
    נהיגה בזמן שלילה הפכה לתופעה נפוצה בישראל. תופעה זו נחשבת כחמורה ביותר שכן הנהג "מצפצף"...
  • תאונת דרכים קטלנית
    במקרים של תאונת דרכים קטלנית, משטרת ישראל מעבירה את תיק החקירה לפרקליטות
  • מהם התנאים להטלת פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק בתנאים החייבים להתקיים במסגרת הטלת פסילה מנהלית.
  • זימון לדין בעבירת המהירות
    נהג יקבל זימון לדין אם עבר על 41 קמ"ש ומעל המותר בדרך עירונית או מעל 51 קמ"ש בדרך בין...
  • נהיגה ללא חגורת בטיחות
    לנהיגה ללא חגורת בטיחות עלולות להיות השלכות הרות אסון. לא רק לנהג אלא גם לנוסעים ברכב....
  • חציית קו הפרדה רצוף
    עבירת חציית קו הפרדה רצוף לשם ביצוע עקיפה הינה עבירה מסכנת חיים וכך גם ההתייחסות אליה...
  • מצלמות מהירות – ממה כדאי להיזהר ?
    משטרת ישראל רישתה את הארץ במצלמות מהירות אשר תפקידן לצלם נהגים העוברים על המהירות המותרת
  • מיהו הגורם המוסמך בהטלת פסילה מנהלית?
    קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה הינו הגורם הבלעדי המוסמך להורות על פסילת רישיון נהיגה...
  • מתי נמחקות נקודות משרד הרישוי
    כל נהג שעבר עבירות תנועה יכול לפתוח דף חדש במידה ועמד בקריטריונים של משרד הרישוי במאמר...
  • תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    תפקידו המרכזי של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא לאתר ולמנוע מנהגים שאינם כשירים לנהיגה...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים כאשר הנפגע היחיד הוא הנאשם עצמו
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, גוררת אחריה הגשת כתב אישום
  • מהי חובת יידוע נהג על שלילת רישיון נהיגה ?
    החוק קובע כי די בעצם במשלוח הודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • נהיגה בהשפעת סמים
    נהיגה תחת השפעת סמים, נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בדיני התעבורה בישראל. זאת, לאור...
  • מה ההבדל בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת סמים?
    נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת סמים. מדובר בשתי עבירות שונות. נציג להלן כל אחת משת...
  • ההגבלות על נהג חדש וסיומן
    במהלך התקופה בה מוגדר הנהג כנהג חדש חלות עליו הגבלות ותקנות מיוחדות שבמאמר זה נפרטן
  • מהי עבירת אי ציות להוראות שוטר?
    חובת הציות להוראות שוטר מחייבת את עובר הדרך לציית לכל הוראה שניתנה, גם אם הדבר נוגד את...
  • אי ציות להוראות תמרור המוטבע על הכביש
    במקרה של עבירת תנועה המתייחסת לאי ציות לחיצים וסימונים המוטמעים על גבי הכביש, עבירה זו...
  • דו"ח של שוטר על נסיעה ברמזור אדום
    חשוב לדעת, שלאחר שקיבלתם את הדו"ח מהשוטר, במידה ושילמתם אותו הדבר מהווה הודיה בביצוע...
  • משפט תעבורה על דוחות משטרה בגין אי ציות לתמרור
    תקנה 22 לתקנות התעבורה קובעת כי לנאשם בדבר עבירת אי ציות לתמרור הזכות להוכיח כי התמרור...
  • זיכוי בעבירת נסיעה ברמזור אדום – האם אפשרי?
    ישנם מספר טענות הגנה אשר עומדות לנהג לצורך חפותו, אחת מהן היא האפשרות כי במידה והרמזור...
  • עבירה של נסיעה ברמזור אדום המתבססת על צילום הרכב
    משטרת ישראל נעזרת במצלמות הנמצאות בצמוד לרמזורים בצמתים רבים ברחבי המדינה בכדי לתפוס...
  • הכול על אי ציות להוראות תמרור עצור
    תמרור עצור הינו תמרור המחייב את נהג הרכב לציית לשני חוקי תעבורה בעת ובעונה אחת. האחד,...
  • הכל על שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    במהלך שנת 2012 נתפסו כ-90 אלף אנשים כאשר הם מדברים בטלפון סלולארי ללא דיבורית במהלך נהיגה
  • טענות ההגנה בעבירה של שימוש בטלפון
    נהגים יכולים לנסות ולהוכיח כי הם לא דיברו בטלפון בזמן האירועים על ידי מספר דרכים...
  • מהי עבירה של נהיגה בקלות ראש
    כאשר המשטרה בוחרת להחמיר עם נהג ולייחס לו אישום של נהיגה בקלות ראש, הדבר גורם להחמרת...
  • זיכוי בעבירה של אי ציות להוראות שוטר – האם אפשרי?
    בכל המקרים, עבירת אי ציות להוראות שוטר הינה עבירה הגוררת אחריה הגשת כתב אישום וזימון...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירה של נהיגה בקלות ראש
    במידה וגם נגדכם הוגש כתב אישום בגין עבירת תנועה מסוימת, ובין היתר נטען כי נהגתם בקלות...
  • מהו ההבדל בין הריגה לגרימת מוות ברשלנות
    ההבדל המהותי באישום בגין גרימת מוות ברשלנות לבין אישום בעבירת הריגה הינו העונש המוטל על...
  • הענישה בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    החוק במדינת ישראל שופט את העבירות השונות על פי חומרתן, ומעל הכול, על פי תוצאותיהן.
  • חשיבות עדות ניטראלית בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    במהלך חקירת המשטרה את נסיבות התאונה, ובמהלך איסוף הראיות כנגד הנאשם, מבצעת משטרת ישראל...
  • חשיבות עדותו של הנאשם בעבירה של גרימת מוות ברשלנות
    עדות הנאשם בעבירה היא חלק בלתי נפרד מכלל הראיות בתיק, ומכאן גם חשיבות העדות במסגרת...
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בכל עבירה בה מואשם נהג חדש
    מדינת ישראל מתייחסת בחומרה לעבירות שנהגים חדשים מבצעים ועל כן נהג חדש המבצע עבירת...
  • זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות – האם אפשרי
    זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות הינה אפשרית, וזאת במידה ושכרתם את שירותיו המקצועיים של...
  • משמעות שלילת רישיון לנהג חדש
    נהג חדש שיורשע בעבירת תנועה חמורה עלול להידרש לעמוד מחדש במבחן נהיגה עיוני ו/או מעשי...
  • עבירת השכרות לנהג חדש
    לאחרונה חלה החמרה בחקיקה ובגישתם של המשטרה ושל בתי המשפט בהתייחסותם לעבירת השכרות בכלל,...
  • עבירת המהירות לנהג חדש
    נהג חדש שהורשע בעבירות מסוימות בשנתיים הראשונות לנהיגתו, ישוב ויתבקש לעבור תיאוריה...
  • מהי עבירה של נהיגה בחוסר זהירות
    על מנת להאשים נהג בנהיגה בקלות ראש או בנהיגה ברשלנות, חייבת להתקיים הוכחה המעידה על...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    כל נהג שטרם עברו שנתיים מיום קבלת הרישיון שלו מוגדר כנהג חדש. מה אומר החוק לגבי נהיגה...
  • סיכון הולכי רגל במעבר חציה - עבירות וענישה
    אזור מעבר חציה מיועד למעבר של הולכי רגל. נהג שלא נותן זכות קדימה, מפריע או מסכן את הולך...
  • שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה הוא עבירה חמורה על פי החוק הישראלי, כיוון שזה עלול לסכן...
  • האם עישון קנאביס נחשב נהיגה תחת השפעת סמים?
    השימוש בקנאביס הפך בשנים האחרונות לנפוץ יותר ויותר. הנהיגה תחת השפעתו של מי שנמצא סם...
  • דין עבירות תנועה לנהג חדש
    דין עבירות תנועה לנהג חדש כולל בתוכו עבירות חמורות על פי פקודת התעבורה, שבגינן עלול...
  • מהו העונש על נהיגה תחת השפעת סמים?
    דיני התעבורה בישראל רואים בנהיגה תחת השפעת סמים כאחת מעבירות התנועה החמורות ביותר. מה...
  • נהג צעיר – לפני שעולים על הרכב כדאי שתקראו את זה
    קיבלת רישיון? מזל טוב! הנה כל מה שאתה צריך לדעת. על נהג צעיר, משמע מי שטרם מלאו לו 24...
  • אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה
    אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה גורם פעמים רבות לתאונות דרכים מסכנות חיים עקב...
  • שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    נתפסתם משתמשים בטלפון בזמן נהיגה? שימוש בטלפון בזמן נהיגה אסור בחוק ועשוי לגרור אחריו...
  • אי מתן זכות קדימה
    אי מתן זכות קדימה היא עבירה חמורה שתוצאותיה עלולות להיות קשות מנשוא. היכנסו לכתבה למידע...
  • עקיפה אסורה
    עבירת עקיפה אסורה הינה אחת מעבירות התעבורה השכיחות והמסוכנות ביותר. ניתן לעבור את...
  • נהיגה עם אוזניות - האם מדובר בעבירה?
    רבים חושבים כי נהיגה עם אוזניות בזמן אינה עבירה על החוק. בניגוד להחזקת טלפון, למשל, שתי...
  • עו"ד תעבורה בתל אביב
    דיני התעבורה בישראל, מתייחסים לנהיגה בכלי תחבורה יבשתיים - מכונית, אופנוע, משאית וכן...
  • מתי תזדקקו לשירותיו של עורך דין לענייני תעבורה?
    בשנים האחרונות עלה מספר תאונות הדרכים ועבירות התנועה בישראל ולכן מערכת אכיפת החוק...
  • כללי אצבע כאשר נתפסים בנהיגה בשכרות על ידי בדיקת נשיפה
    הכתבה שלפניכם עוסקת בתהליך בדיקת נהג בנהיגה בשכרות ואיך להתנהג בכל שלב של תהליך הבדיקה...
  • מחיקת נקודות תעבורה – סדר בשיטת הנקודות
    במאמר זה הסבר מפורט איך ומתי נמחקות הנקודות ומה החובות מוטלות על הנהגים בכדי שרישיונם...
  • שיטת נקודות משרד הרישוי
    שיטת הניקוד של משרד הרישוי הינה שיטה המאפשרת לרשויות החוק והאכיפה לעקוב אחר נהגים...
  • שלילת רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי
    צבירת 36 נקודות בגין עבירות תנועה שונות יובילו לשלילת רישיון לתקופה של שלושה חודשים
  • התליית רישיון נהיגה של נהגים על ידי משרד הרישוי
    התליית רישיון היא ביטול זמני של רישיונכם עד לביצוע הקורס, התליית הרישיון נכנסת לתוקפה...
  • אכיפת עבירת נהיגה בזמן פסילה
    המשטרה נוקטת בפעולות אכיפה כנגד הנוהגים בזמן פסילה או שלילה. במסגרת הבדיקות השגרתיות
  • משמעות עונש הפסילה לנאשם בעבירה של נהיגה ללא רישיון
    נהגים הנוהגים ברכב ללא רישיון, המכונים בשפה המשפטית :"בלתי מורשים לנהיגה", עוברים למעשה...
  • מהי עבירת הפקרה בתאונת דרכים
    מחויבות הפוגע בתאונת דרכים מחויב להזעיק עזרה למקום התאונה ולידע את גופי ההצלה ולהמתין...
  • צורת הדיווח הנדרשת על שלילת רישיון נהיגה
    במאמר הבא נעסוק בסמכות החוקתית בנוגע לשלילת רישיון ובצורת הדיווח הנדרשת על ידי כל אחד...
  • מדיניות הענישה בעבירת הפקרה
    העונשים על מי שביצע עבירת הפקרה אחרי פגיעה נעים בין 3 שנים ועד ל-14 שנות מאסר בפועל ולא...
  • מהי חובת יידוע נהג על היותו שלול על ידי בית המשפט ?
    החוק קובע כי די בעצם משלוח ההודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • מהי עבירת גרימת מוות ברשלנות
    רשלנות מוגדרת על פי החוק "כאי מודעות לטיב המעשה, לקיום הנסיבות או לאפשרות הגרימה...
  • חובת נהג לא מעורב בתאונת דרכים
    מטרת החוק היא להבטיח מתן עזרה מיידית לנפגע בתאונת דרכים או בדרך אחרת וזאת בכדי לשמור על...
  • זיכוי בעבירת ההפקרה, האם אפשרי
    על התביעה להוכיח את קיומה של תשתית ראייתית להוכחת אשמתו של הנאשם, האם זיהו את הנאשם דרך...
  • החמרת מדיניות הענישה – עבירות תעבורה
    לאחרונה הוחלט להגביר את המאבק בתאונות הדרכים ולאור זאת להחמיר עם עברייני התנועה המועדים...
  • מעצר עד תום ההליכים בעבירת הפקרה
    מעצר עם תום ההליכים הוא אחד מהכלים המשפטיים הקיצוניים שניתן לנקוט כלפי נאשם בעבירה...
  • מהם התנאים לבדיקת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת שתן תיערך לחשוד רק במקרים בהם עולה חשד סביר כי הנהג נתון להשפעת סמים מסוכנים.
  • האם קיימת חובה לבצע בדיקת סמים?
    לאף שוטר אין את הסמכות לערוך לכם בדיקת סמים מבלי חשד סביר, משום שהדבר מהווה פגיעה...
  • הענישה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בתי המשפט בבואם לדון בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים, נוטים להחמיר את מידת הענישה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים?
    התנהגות בלתי הולמת וראויה של שוטרי התנועה כלפי הנאשם, ודרישה למתן דגימות בדיקה ללא...
  • בדיקת דם / שתן בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת דם או שתן תתאפשר רק במקרים בהם עולה החשד כי הנהג נתון להשפעת סמים
  • עורך דין לתעבורה – האם הכרחי בעבירת המהירות ?
    עורך הדין לענייני תעבורה בודק את חומר הראיות ומאתר פגמים היכולים להוכיח את חפותו של הנהג
  • כיצד בוחרים עורכי דין תאונות דרכים?
    במאמר שלפניכם ריכזנו עבורכם מספר עצות מקצועיות שיסייעו גם לכם לבחור את עורך הדין הראוי...
  • עבירת אי השארת פרטים
    השארת פרטים לאחר מעורבות בתאונת דרכים ללא נפגעים הינה חובה
  • פסילות מינימום בתאונות דרכים
    פסילות מינימום בתאונות דרכים מתייחסות ברוב המקרים לתאונות דרכים עם נפגעי גוף
  • כתבי אישום בתאונת דרכים ללא נפגעים
    במקרים בהם אחד הצדדים ביצע עבירת תנועה חמורה שהובילה לתאונת הדרכים ככל הנראה יוגש כנגדו...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים עם נפגעים
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, עשויה לגרור אחריה הגשת כתב אישום
  • מהו עונש מעבר ברמזור אדום
    העונש על מעבר ברמזור אדום משתנה ותלוי בנסיבות השונות שבהן העבירה נעברה. יחד עם זאת,...

ברמ 3186/03 מדינת ישראל נ' שולמית עין דור

התקשרו עכשיו לשיחת ייעוץ חינם

ברמ 3186/03 מדינת ישראל נ' שולמית עין דור

לפני השופטים ד' ביניש, א' פרוקצ'יה, ס' ג'ובראן

ועדת הערר שלפי תקנה 195 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 דחתה ערר שהגישה המשיבה על החלטת המבקשת לפסול אותה מלהחזיק ברישיון נהיגה מחמת אי-התאמה אישיותית לנהיגה. המשיבה הגישה ערעור לבית-המשפט לעניינים מינהליים. בית-המשפט קיבל את הערעור בהסתמך על חוות-דעת של מומחה שמינה מטעמו, שאותה העדיף על פני חוות-הדעת של המומחים מטעם המבקשת. מכאן הבקשה לרשות ערעור. המשיבה טוענת שיש לדחות את בקשת הערעור על הסף היות שלפי סעיף 55(ג) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] (להלן – הפקודה), לא ניתן לערער על פסק-דין שניתן בערעור על החלטתה של ועדת הערר.
בית-המשפט העליון פסק:
א. (1) הכלל הרגיל שהנהיג המחוקק בסעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים, תש"ס-2000 (להלן – החוק) הוא כי פסק-דין בערעור מינהלי יהיה נתון לערעור לפני בית-המשפט העליון אם ניתנה רשות לכך. ההוראה שבסעיף 55(ג) לפקודה, שקדמה להוראת סעיף 12(א) לחוק, מהווה חריג למדיניות החקיקתית שהנהיג המחוקק ביחס לכלל הערעורים המינהליים (763ב, ו – ז).
(2) קשה להצביע על טעם מיוחד המצדיק הבחנה, לעניין אפשרות הגשת בקשת רשות ערעור, בין המקרה הקבוע בסעיף 55 לפקודה לבין עניינים אחרים, הנדונים כערעורים מינהליים בפני בית-המשפט לעניינים מינהליים. כמו כן יש להעדיף פרשנות המקיימת את זכות הערעור על פני פרשנות השוללת אותה (765ד – ה).
(3) עם זאת לנוכח מודעות המחוקק לבעיה שנוצרה עקב השוני בין הוראות החוק, והיות שהמחוקק בחר להשתמש בטכניקה של חקיקה מפורשת ומיוחדת לעניין זה, ראוי להותיר את שינוי הדין המיוחד הקבוע בסעיף 55(ג) למחוקק. על-כן במצב המשפטי הקיים לא ניתן במקרה דנן להיעתר לבקשה לרשות ערעור על פסק-דינו של בית-המשפט לעניינים מינהליים (765ה – 766ב).
ב. (1) אילו היה ניתן במקרה דנן לדון בערעור כמבוקש, פסק-דינו של בית-משפט קמא לא היה נותר על כנו שכן בית-המשפט המינהלי בהליך המתקיים בפניו יבחן את החלטת הרשות על-פי עילות הביקורת השיפוטית, אך אין הוא משמש ערכאה המחליטה

במקום הרשות המינהלית; הוא אינו שוקל את שיקוליה ולא ימיר את שיקול-דעתה בשיקול-דעתו שלו (766ב – ה).
(2) על-כן כל עוד החלטת הרשות אינה חורגת ממיתחם הסבירות, לא יתערב בית-המשפט בהחלטה. כך בדרך-כלל, וכך במיוחד כאשר הרשות המינהלית משתיתה את החלטתה על בסיסן של חוות-דעת מקצועיות של גורמים מקצועיים. מקום שהפעילה הרשות מומחים מטעמה, לא ישים עצמו בית-המשפט מומחה, וודאי שלא ימנה מומחה תחתיו, במטרה להכריע לגופה של מחלוקת מקצועית, אם לא נפל פסול מסוג הפגמים שיש בהם כדי לפסול החלטה מינהלית-מקצועית של הרשות (766ה – ז).
(3) במקרה דנן, לא היה מקום להחליף את שיקול-דעתה של הרשות בשיקול-דעתו של בית-המשפט על-ידי מינוי מומחה מטעמו (767ג – ד).

פסק-דין

השופטת ד' ביניש
בפנינו בקשת רשות ערעור על פסק-דינו של בית-המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים (השופט מ' דרורי), אשר קיבל את ערעורה של המשיבה על החלטתה של ועדת הערר שלפי תקנה 195 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961, ואשר ביטל את החלטת המבקשת לפסול את המשיבה מלהחזיק ברישיון נהיגה והורה לשוב

ולדון בעניינה בחלוף שנה. הבקשה נידונה בפני הרכב, ונשמעו בפנינו טענות סף וטענות לגוף הערעור.
העובדות
1. להגשת בקשת רשות הערעור שלפנינו קדמה השתלשלות עובדות ארוכה, אשר על גלגוליה נעמוד בקצרה להלן: בשנת 1998 הועמדה המשיבה לדין בבית-המשפט לתעבורה בירושלים בגין מעורבותה בתאונת דרכים. במהלך הדיון התרשם בית-המשפט כי יש להפנות את המשיבה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (להלן – המכון) לצורך בדיקת כשירותה להמשיך ולהחזיק ברישיון נהיגה. בעקבות מימצאי הבדיקות הפסיכודיאגנוסטיות שערך המכון הופנתה המשיבה לבדיקה בידי ועדה פנימית של המכון, שבה היו שני חברים, פסיכולוג קליני מדריך ופסיכיאטר מומחה. בפני ועדה זו היו מונחים פסק-דינו של בית-המשפט לתעבורה וכן חוות-דעתו של פסיכולוג פרטי המטפל במשיבה. כפי שעולה מפרוטוקול הבדיקה, היו בפני הוועדה לא מעט נתונים. בין היתר, התבררה תמונה של ריבוי עבירות תנועה שנעברו על-ידי המשיבה, כמו גם מעורבות בשלוש תאונות דרכים. מדברי המשיבה למדה הוועדה כי בתה נפטרה כשנתיים קודם לכן בנסיבות טראגיות, וכי אמה נפטרה באותה השנה. הוועדה מצאה כי למשיבה "סגנון חשיבה השלכתי, אך עדיין אין מחשבות שווא". כן נראה לוועדה כי "יש ענין של הפרעת אישיות לא קלה עם מאפיינים נרקיסיסטיים ופרנואידים, עם משבר קשה מלפני שנתיים שטיבו לא לגמרי ברור". בשלב זה לא מצאה הוועדה צורך להתערב ברישיון הנהיגה, אך לפני מתן החלטתה הסופית ביקשה לעיין בפסק-דינו של בית-המשפט לתעבורה וכן בחוות-דעתו של פסיכולוג ממכון "כיוונים" המטפל במשיבה במסגרת של פסיכודרמה. ביום 18.1.2000 התכנסה הוועדה בשנית, ולאחר שעיינה בחומר האמור קבעה כי "נראה שהגב' עין-דור מנהלת את ענייניה לפי 'חוקים פרטיים' משלה תוך שהיא נאבקת בכל הסובב אותה". בתגובה לטענת המשיבה שלפיה את עבירות התנועה ביצעו קרובי משפחתה שהיא השאילה להם את מכוניתה, ענתה הוועדה כי "לאור המניפולטיביות המרובה שמפגינה קשה לוועדה לקבל טיעון זה על פניו כל זמן שאין הוכחה אחרת". כמו כן הוסיפה הוועדה: "אורחה ונוהגה בכביש מעיד על אימפולסיביות, שיקול דעת מוטעה וכן חוסר שיפוט הולם". הוועדה סיכמה ומצאה שכל הנתונים האמורים מעידים על "הפרעת אישיות פרנואידית קשה", שאחד מביטוייה "אי קבלת נורמות וחוקים וכתוצאה ריבוי עבירות תנועה ותאונות דרכים". על סמך אלו ועל סמך התרשמותה הבלתי אמצעית של הוועדה מן המשיבה נקבע כי הפרעת האישיות שהמשיבה סובלת ממנה פוגעת בשיקול-דעתה וביכולתה למלא אחר חוקי התנועה. לפיכך החליטה הוועדה שלא לאפשר למשיבה

להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה של שנה, שלאחריה תיבחן מחדש כשירותה לנהוג ברכב מנועי.
2. על החלטה זו עררה המשיבה לוועדת הערר שלפי תקנה 195 לתקנות התעבורה. לערר זה צירפה המשיבה חוות-דעת של פסיכולוגית קלינית מטעמה, אשר בדקה את המשיבה והמליצה לשקול שנית את ההחלטה לשלול ממנה את רישיון הנהיגה. בשלב ראשון החליטה ועדת הערר, לאור חוות-הדעת השונות שהונחו לפניה, להפנות את המשיבה למבחנים פסיכודיאגנוסטיים ולאחריהם לוועדה המורכבת משלושה פסיכיאטרים. בעקבות החלטה זו ניתנה חוות-דעתו של פסיכולוג קליני מומחה בכיר, מנהל מכון "יעד חן", אשר תמכה במסקנתה של הוועדה שלפיה אין לאפשר למשיבה להחזיק ברישיון נהיגה. לאחר קבלת חוות-הדעת האמורה נבדקה המשיבה בידי ועדה מקצועית נוספת, שהורכבה כאמור משלושה פסיכיאטרים. לבקשת עורך-דינה של המשיבה ובשל הפערים בין חוות-הדעת השונות, הסכימה הוועדה לאפשר למשיבה להגיב על חוות-הדעת האחרונה של הפסיכולוג הקליני בחוות-דעת של פסיכולוגית מטעמה.
חוות-הדעת של הפסיכולוגית מטעמה של המשיבה עמדה על ההבדלים בין הבדיקות בכמה רמות: הליך הבדיקה, היקפה, כמות הנתונים שהופקו ממנה, הבדלים בתיאור התנהגות המשיבה בשתי הבדיקות וכן הבדלים בתכנים או בתוצאות של ניתוח הנתונים בשני המקרים. באשר להליך הבדיקה דווח כי השיחה במכון מטעם המדינה ארכה כשעה. לעומת זאת במכון הפרטי נערכה למשיבה שיחה ממושכת שמטרתה הייתה הסרת חרדותיה והשגת היענות למטלות שלא מתוך עמדה של מצוקה. השיחה נערכה ביום אחד, ואילו הבדיקה ביום שלמחרת. הבדיקה עצמה ערכה כמה שעות. לדעת הפסיכולוגית, המבחנים שהיא עצמה ערכה למשיבה היו מקיפים וממצים בהרבה מאלו שנערכו למשיבה במכון מטעם המדינה (היא מביאה דוגמאות למבחנים, לתוצאותיהם ולניתוחה את התוצאות). עוד הוסיפה הפסיכולוגית כי עצם העובדה שמדובר במכון פרטי הנתפס כ"ניטראלי" בעיני המשיבה, הפחיתה את הלחץ שבו הייתה נתונה ואפשרה ביצועים טובים יותר במבחנים. היא סיכמה בכך כי "הגב' עין דור איננה האיש שיסכן במכוון חיי אנשים על הכביש, גם לא במצב לחץ". לגישתה, ייתכן שהבדיקה החלקית שנערכה במכון "יעד" נתנה תמונה לא מאוזנת שהחמירה עם הנבדקת.
לאחר שעיין בחוות-דעת זו השיב הפסיכולוג הקליני כי הוא עומד על חוות-דעתו ועל המלצתו הסופית באשר לאי-החזרת רישיון הנהיגה למשיבה לעת ההיא.

על סמך החומר המקצועי שהיה בפניה החליטה הוועדה – אשר כאמור הייתה מורכבת משלושה פסיכיאטרים מומחים שדנו בעניינה של המשיבה לאחר איסוף חומר, עריכת בדיקות ומתן הזדמנות חוזרת – לדחות את הערר שהגישה המשיבה על המלצת המכון. לפיכך אושרה פסילת המשיבה מלהחזיק ברישיון נהיגה מחמת אי-התאמה אישיותית לנהיגה תוך מתן אפשרות לבחינה מחודשת של עניינה כעבור שנה. על החלטה זו הגישה המשיבה ערעור לבית-המשפט לעניינים מינהליים בירושלים.
ההליך בבית-משפט קמא
3. בישיבת קדם-משפט שהתקיימה ביום 11.7.2002 החליט השופט קמא, חרף התנגדות המבקשת, למנות מומחה מטעמו, אשר יבחן את כל חוות-הדעת והחומר הרפואי והפסיכולוגי שהונח בפני הוועדה, ואם יראה לנכון, יערוך למשיבה גם מבדקים נוספים וייתן את חוות-דעתו בנושא החזקת רישיון הנהיגה על-ידי המשיבה. המדינה הגישה בקשה לעיון חוזר בהחלטה בדבר מינוי מומחה מטעם בית-המשפט וכן ביקשה לעכב ביצוע החלטה זו. אך ביום 17.8.2002, לאחר קבלת תגובת המשיבה, דחה בית-משפט קמא את הבקשה לעיון חוזר.
לאחר שעיין בחוות-הדעת שנמסרו לו ואף ערך למשיבה בדיקות שונות, קבע המומחה מטעם בית-המשפט, ד"ר ליטמן, כי אין פגם באישיותה של המשיבה "המגביל את זכותה לנהוג". מחוות-דעתו עולה ביקורת חריפה באשר לדרך עריכת הבדיקות ולאופן הסקת המסקנות על-ידי הפסיכולוג שאליו נשלחה המשיבה מטעם רשות הרישוי.
4. בפסק-דינו מיום 27.2.2003 נדרש בית-משפט קמא, בין היתר, לסוגיית מינוי המומחה מטעמו. בניגוד לטענת המבקשת, קבע השופט קמא כי בית-המשפט לעניינים מינהליים מוסמך למנות מומחה כאמור. את קביעתו זו השתית על סעיף 8 לחוק בתי משפט לענינים מינהליים, תש"ס-2000, שהוא צינור לקליטת הכללים החלים בבג"ץ לבתי-המשפט המינהליים. בית-המשפט סבר כי מכיוון שלפי תקנה 20(ב) לתקנות סדר הדין בבית המשפט הגבוה לצדק, תשמ"ד-1984, רשאי בית-המשפט, בכל עניין שלא נקבע בתקנות האמורות, לנהוג בדרך שנוהגים בה בבית-המשפט המחוזי, הרי שבסמכותו של בג"ץ, ומכאן גם סמכותם של בתי-המשפט לעניינים מינהליים, למנות מומחים. עוד קבע בית-משפט קמא כי יש להתייחס אל שלילת רישיון הנהיגה כאל פגיעה בזכות היסוד של חופש התנועה, התייחסות המחייבת ריסון מצד הגורמים המוסמכים להעניק רישיונות נהיגה ולשלול אותם. לפיכך, כך קבע, כאשר על כפות המאזניים מונחות חירות התנועה של הפרט, מחד, והסכנה לציבור כתוצאה מנהיגתו של

פלוני, מאידך, על הרשות לנקוט את מבחן הוודאות הקרובה לסכנה לשלום הציבור בטרם תחליט על שלילת רישיון נהיגה. לבסוף קבע כי יש לאמץ את חוות-דעתו של המומחה מטעם בית-המשפט, על דגשיה הפרוצדורליים והקליניים כאחד, ולהעדיף אותה על-פני חוות-הדעת של המומחים מטעם הרשות. על בסיס חוות-דעת זו קבע בית-המשפט כי אין ודאות קרובה, ואף לא חשש סביר, שהחזקתה של המשיבה ברישיון נהיגה תסכן את שלום הציבור, ולפיכך אין לשלול ממנה את רישיון הנהיגה. כנגד פסק-דין זה הגישה המדינה בקשת רשות ערעור.
טענות הצדדים
5. בפני בית-משפט זה טוענת המבקשת כי הגישה העקרונית המשתקפת מפסק-דינו של בית-משפט קמא לעניין סוגיית מינוי המומחים מטעם בית-המשפט לעניינים מינהליים, סוטה מהכללים הבסיסיים החלים בהפעלת ביקורת שיפוטית על מעשי המינהל, והיא אינה מתיישבת עם אופייה של הביקורת השיפוטית שהיא ממהותה של השפיטה המינהלית כפי שגובשה במשפט הישראלי. לטענת המבקשת, חוק בתי משפט לענינים מינהליים ותקנות בתי משפט לענינים מינהליים (סדרי דין), תשס"א-2000 אינם כוללים הוראה כלשהי המסמיכה את בית-המשפט לעניינים מינהליים למנות מומחים מטעמו. היעדרה של הוראה מסמיכה כאמור, כך טוענת המשיבה, נובע ממהות הליך הביקורת השיפוטית על מעשי המינהל. במסגרת ההליך שבפניו בודק בית-המשפט את חוקיות ההחלטה המינהלית, על-פי עילות הביקורת של המשפט המינהלי, אין הוא בא בנעלי הרשות, ואין הוא שם את שיקול-דעתו במקום שיקול-דעתה של הרשות המוסמכת. לפיכך – על-פי הטענות – על בית-המשפט לעניינים מינהליים לבחון רק אם החלטתה של הרשות המינהלית עומדת במבחן עילות הביקורת השיפוטית על הרשות המינהלית. לגישתה של המבקשת, עצם העובדה שקיימות עמדות או דעות אחרות, אף אם בית-המשפט נוטה להעדיף עמדות חלופיות אלו, אין בה כדי לבסס את הטענה בדבר החלטה בלתי סבירה של הרשות. אל לו, לבית-המשפט, להכריע במקומה של הרשות המוסמכת בין חוות-דעתם של מומחים שונים בתחומם. במקרה הנדון, טוענת המבקשת, החלטת ועדת הערר הינה החלטה מקצועית בתחום מומחיותה. לחברי ועדת הערר ניסיון וידע מקצועי רב ביותר בתחום המיוחד של הערכת אי-התאמה אישיותית לנהיגה. בנסיבות אלה, סבורה המבקשת, אין כל יסוד לקביעה, במסגרת הליך של ביקורת שיפוטית על החלטות הוועדה הניתנות על-פי סמכותה מכוח הדין, כי ההחלטה בעניינה של העותרת חורגת ממיתחם הסבירות. המבקשת משיגה בפנינו גם על החלת מבחן הוודאות הקרובה על קביעת כושר הנהיגה לצורך שלילת הרישיון. לגישתה, אין לנו עניין בהגבלת חירותו של אדם, אלא בהגבלת יכולתו לנהוג ברכב, יכולת שמלכתחילה מותנית בקיום כשירות ברמה מספקת בשל הסיכון האינהרנטי הטמון

בנהיגה. המבקשת סבורה כי קביעת מבחן המחייב הוכחת ודאות קרובה לאפשרות של פגיעה בחיים כתנאי לשלילת רישיון נהיגה מטעמי אי-כשירות, איננו מאזן כראוי בין האינטרסים המעורבים, והוא מעמיד את הציבור בסיכון ממשי.
6. המשיבה העלתה בתשובתה טענה מקדמית שלפיה בית-משפט זה נעדר סמכות לדון בבקשת רשות הערעור, ולפיכך דין הבקשה להידחות על הסף. בטענה זו נסמכת המשיבה על סעיף 55 לפקודת התעבורה [נוסח חדש] (להלן – פקודת התעבורה), הקובע כדלקמן:
"זכות ערעור על החלטה לפי הסעיפים 54-51
55. (א) בעל רשיון שהוחלט עליו לפי הסעיפים
54-51 רשאי, תוך 10 ימים מיום שהודיעו לו על ההחלטה, לערער לפני בית המשפט המחוזי שבאזור מגוריו הוא יושב, ובית המשפט רשאי לאשר את ההחלטה, לשנותה או לבטלה.

(ג) אין ערעור על צו או על פסק דין של בית משפט מחוזי שניתן לפי סעיף זה".
לא נעלם כמובן מעיני באי-כוחה של המשיבה כי מכוח צו בתי משפט לענינים מינהליים (שינוי התוספות לחוק), תשס"ב-2001 (להלן – צו בתי משפט לענינים מינהליים), תוקנה התוספת השניה לחוק בתי משפט לענינים מינהליים כך שמאותו מועד בית-המשפט המוסמך לדון בערעור לפי סעיף 55 לפקודת התעבורה, הוא בית-המשפט המחוזי בשבתו כבית-המשפט לעניינים מינהליים. זאת ועוד – סעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים אמנם קובע, בין היתר, כי פסק-דין של בית-משפט לעניינים מינהליים בערעור מינהלי יהיה נתון לערעור ברשות בפני בית-המשפט העליון, אולם טענת המשיבה היא כי ההוראה בסעיף 55(ג) לפקודת התעבורה הינה הוראה ספציפית, בעוד שהוראת חוק בתי משפט לענינים מינהליים הינה הוראה כללית. לפיכך, כפי שנטען, ההוראה המוקדמת היא הגוברת במקרה כזה על ההוראה המאוחרת. המשיבה הוסיפה וטענה כי לא ניתן לבטל הוראה הקבועה בחקיקה ראשית הקובעת את עקרון סופיות הדיון (כך בסעיף 55(ג) לפקודה) באמצעות חקיקת משנה מאוחרת (צו בית משפט לענינים מינהליים). על-פי הטענה, אין בשינוי האכסניה השיפוטית הדנה בעניין, מבית-המשפט המחוזי לבית-המשפט לעניינים מינהליים, כדי לשנות מתכלית

החקיקה המבקשת לקדם את עקרון סופיות הדיון. לגופו של עניין סומכת המשיבה את ידה על פסיקתו של בית-משפט קמא.
בסיכומיה המקיפים לעניין הטענה המקדמית גורסת המבקשת כי הוראת סעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים אינה הוראת חוק כללית, כטענת המשיבה, אלא חוק ייחודי ביחס לסוגים מסוימים של עניינים הנדונים בפני בתי-המשפט לעניינים מינהליים, אשר לגביהם נקבע הסדר כולל החל על פסקי-דין בערעור מינהלי. יתרה מכך, טוענת המבקשת, כי גם אם נניח שאכן מדובר בנורמה כללית מאוחרת הסותרת נורמה ייחודית מוקדמת, הרי שההכרעה ביחס ביניהם איננה נגזרת מכלל טכני-אוטומטי, אלא מפרשנות המתחקה אחר כוונת המחוקק בחוקקו את החוק המאוחר ואחר ההסדר החקיקתי שביקש ליצור. המחוקק, כך מסבירה המבקשת, ביקש לרכז את מכלול העניינים שאינם נדונים בבג"ץ תחת מטרייה שיפוטית אחת, הפועלת לפי כללי מסגרת אחידים, המותאמים לייחודו של הליך הביקורת השיפוטית על רשויות המינהל, במקום פיזורם בערכאות אזרחיות שונות ובכפיפות לכללים שונים שנקבעו באופן נקודתי. עוד מוסיפה המבקשת וטוענת כי אין כל הצדקה מהותית להבחנה בין ההסדר הקבוע בסעיף 55 לפקודה, לעניין זכות הערעור, לבין יתר ההסדרים הנכנסים תחת כנפיו של החוק. לזאת מתווסף לגישתה גם השיקול שלפיו יש להעדיף פרשנות המקיימת את זכות הערעור על פני פרשנות השוללת אותה לאור מעמדה המיוחד של זכות הערעור כמרכיב מהותי של שפיטה הוגנת. שיקול זה מתחזק, כך טוענת המערערת, לאור העובדה שמדובר בענייננו בערעור על פסק-דין של ערכאה שיפוטית ראשונה. לבסוף גורסת המבקשת כי אין מדובר ביצירת זכות ערעור מכוח חקיקת משנה, כטענת המשיבה, אלא בהסדר חקיקתי מפורש שיצר המחוקק הראשי אשר קבע כי שינוי התוספת ייעשה בצו של שר המשפטים.
דיון
7. סמכותו של בית-משפט זה ליתן רשות ערעור על פסק-דינו של בית-המשפט המינהלי בדונו בערעור לפי סעיף 55 לפקודת התעבורה, היא שאלה מורכבת אשר התלבטנו בה לא מעט. ייאמר בפתח הדברים כי טיעונה העקרוני של המבקשת לעניין הסמכות הוא טיעון בעל עוצמה משכנעת ונטינו לקבלו. הוראת סעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים קובעת הסדר כולל המבטא את השקפת המחוקק באשר להליך השיפוטי הראוי בעניינים מינהליים, ונראה לכאורה כי המחוקק ביקש להחילו על כל ההליכים המתבררים בפני בתי-המשפט המינהליים, וזו לשון סעיף 12(א) הנ"ל:

"בקשת רשות ערעור 12. (א) פסק דין של בית משפט לענינים מינהליים בערעור מינהלי ובערעור על החלטת הרשם, והחלטה אחרת של בית משפט לענינים מינהליים יהיו נתונים לערעור לפני בית המשפט העליון אם ניתנה רשות לכך מאת שופט של בית המשפט העליון שנשיא בית המשפט העליון קבע לכך".
הכלל הרגיל שהנהיג אפוא המחוקק הוא כי פסק-דין בערעור מינהלי יהיה נתון לערעור לפני בית-המשפט העליון אם ניתנה רשות לכך. מנגד, עומדת הוראת סעיף 55(ג) לפקודת התעבורה, שנקבעה בה פיסקת סופיות המתייחסת להליך הערעור על החלטת ועדת ערר כפי שהיה נהוג זה שנים בפני בית-המשפט המחוזי.
השאלה הטעונה הכרעה היא אפוא מה היחס בין שתי הוראות חוק אלה הקובעות דין שונה באשר להליך ערעור על פסק-דין בערעור מינהלי על החלטת ועדת הערר. האם נקודת המוצא היא כי הוראת סעיף 55(ג) הינה דין מיוחד הגובר על ההוראה הכללית, או שמא נכונה הגישה שלפיה יש לראות בהוראת סעיף 12(א) הוראת-על החולשת על הערעורים המינהליים כולם? השאלה הפרשנית שלפנינו היא אפוא מהו הכלל הפרשני שראוי להחילו – האם חל הכלל הפרשני שלפיו נורמה מיוחדת מוקדמת גוברת על נורמה כללית מאוחרת, או שמא נאמר כי ההוראה הכללית המאוחרת גוברת. במילים אחרות, האם נאמר כי הנורמה שנקבעה בסעיף 12(א), הן על-פי לשונה הן על-פי תכליתה החקיקתית, נועדה לחול על כל הסדר, לרבות הסדר חקיקתי מוקדם ומיוחד, או שתכליתה של הנורמה הכללית שנקבעה הייתה לחול על מגוון ההסדרים הקודמים, למעט ההסדר שנקבע בנורמה המוקדמת והמיוחדת (ראו לעניין זה א' ברק פרשנות במשפט, כרך א, תורת הפרשנות הכללית [22], בעמ' 554-551). האם העניין שלפנינו הוא מסוג העניינים שבהם ניתן להסיק כי תכליתה של הנורמה החדשה שנקבעה הייתה להחיל את הסדריה במקום הסדרי הנורמה המוקדמת והמיוחדת עד כי ראוי ונכון יהיה להעדיפה על פני ההוראה המיוחדת.
מלכתחילה סברנו כי במקרה שלפנינו אכן ראוי להכריע על-פי המגמה הכללית של המחוקק, ואין עוד טעם לשמר את ההוראה החריגה שבסעיף 55(ג) לפקודת התעבורה, שהיא בבחינת חריג למדיניות החקיקתית שהנהיג המחוקק ביחס לכלל הערעורים המינהליים. אולם בסופה של הכרעה באנו לידי מסקנה כי מכלול הנתונים מצדיק כי בנסיבות העניין נותיר את שינוי הדין המיוחד הקבוע בסעיף 55(ג) הנ"ל למחוקק מהטעמים שיפורטו להלן.

8. על הדילמה שמציבה חקיקה מאוחרת כללית ביחס לדין המיוחד עמד השופט ברק (כתוארו אז) בבג"ץ 174/85 חסן נ' מפקד כוחות צה"ל באזור יהודה ושומרון [1], בעמ' 248:
"אכן, לעתים יש מקום להנחה (presumption), כי חקיקה מאוחרת ורגילה לא באה לבטל או לצמצם חקיקה קודמת ומיוחדת (generalia specialibus non derogant). הנחה זו חשובה היא בגיבושה של מטרת החקיקה. הפרשן מניח, כי המחוקק לא נתכוון לבטל או לצמצם חקיקה קודמת, שאילו עמד עניין הביטול או הצמצום לנגד עיניו, היה קובע בוודאי הוראה מפורשת בעניין זה".
(ראו גם: בג"ץ 256/88 מדאינווסט מרכז רפואי הרצליה בע"מ נ' מנכ"ל משרד הבריאות [2]; רע"פ 1057/99 יוחייב נ' התובע הצבאי הראשי [3]). בפסק-הדין בע"א 2704/99 מילשטיין נ' פקיד שומה תל-אביב 1 [4], אשר ניתן לאחרונה, ציין השופט מצא בהתייחסו לביטול חוק מוקדם על-ידי חוק מאוחר וכללי ביחס אליו את הדברים האלה:
"…לחזקה שמכוחה נמנע בית-המשפט מלהכריז על ביטולו מכללא של חוק, ייתכנו חריגים. אלא שרק כאשר בין שני דברי חקיקה קיימת סתירה מהותית וברורה, העולה מהוראותיהם בצורה שאינה משתמעת לשני פנים, ואין כל דרך פרשנית ליישב את הסתירה שבין הוראותיהם, יכיר בית-המשפט בביטולו מכללא – כולו או חלקו – של חוק מוקדם, מכוח הוראותיו של חוק מאוחר ממנו" (בעמ' 886 לפסק-הדין).
נראה כי המקרה שלפנינו אינו נופל בהכרח במסגרת החריגים האמורים. אף כי המחוקק ביקש, ככל הנראה, לקבוע דין אחד לכל הערעורים המינהליים המתבררים בפני בתי-המשפט המינהליים, הרי נמנע מלבטל את הוראת סעיף 55(ג). הסתירה בין הוראת סעיף 55 לפקודת התעבורה לבין הוראת סעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים איננה סתירה אשר על-פי טיבה אינה מאפשרת לקיים את הוראת סעיף 55(ג) בצדו של הדין הכללי. סעיף 12(א) לחוק בתי משפט לענינים מינהליים, בהיותו נורמה כללית, מתייחס לכלל המקרים שבהם ניתן לבקש רשות ערעור על החלטותיו ופסקי-דינו של בית-המשפט לעניינים מינהליים. לעומת זאת פסקי-דין בערעור מינהלי לפי סעיף 55 לפקודת התעבורה הם רק מקרה אחד וספציפי של ערעור מינהלי, שלגביו נקבע במפורש שפסק-דינו של בית-המשפט אינו נתון לערעור. יש להניח כי מחדלו של המחוקק, שנמנע מלשנות את ההסדר הקבוע בפקודת התעבורה, אינו מלמד על כוונת מכוון, אלא מקורו ככל הנראה בכרונולוגיה של הליך החקיקה; הטכניקה החקיקתית

שהמחוקק בחר בה במסגרת חוק בתי משפט לענינים מינהליים הייתה התאמת ההוראות המיוחדות הפזורות בחוקים שונים לחוק בתי משפט לענינים מינהליים על דרך של חקיקה מפורשת. כך ניתן ללמוד מעיון בסעיפים 15 עד 29 לחוק בתי משפט לענינים מינהליים כי המחוקק היה ער לשינויים הנדרשים בדברי חקיקה קיימים וראה להתאימם למגמה הכללית של אחדות השיפוט המינהלי, ולפיכך גם דאג לתקנם מבעוד מועד. כך למשל, סעיף 23 לחוק בתי משפט לענינים מינהליים ביטל את סעיף 6(ג) לחוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית), תשל"ו-1976, שקבע פיסקת סופיות בדומה לנוסחו של סעיף 55(ג) שבו עסקינן.
שלא כפי שנקבע ביחס לסעיף 6 לחוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית) הנ"ל ולחוקים אחרים אשר המחוקק הראשי החיל עליהם את חוק בתי משפט לענינים מינהליים בעת חקיקתו, סעיף 55 לפקודת התעבורה לא נכלל מלכתחילה ברשימת החיקוקים המצויים בסמכותם של בתי-המשפט לעניינים מינהליים. סעיף זה שולב בתוספת השניה לחוק בתי משפט לענינים מינהליים בשלב מאוחר יותר מתוקף צו שהוציא שר המשפטים בהתאם לסמכותו על-פי החוק. זאת, בלי שתוקן במקביל החוק באופן שיחיל את ההסדר בדבר ערעורים מינהליים גם על סעיף 55 לפקודת התעבורה כפי שנעשה כאמור לגבי חיקוקים אחרים.
אכן, המבקשת צודקת בטענתה כי קשה להצביע על טעם מיוחד המצדיק הבחנה, לעניין אפשרות הגשה של בקשת רשות ערעור, בין הסוגיה נושא דיוננו לבין עניינים אחרים, הנדונים כערעורים מינהליים בפני בית-המשפט לעניינים מינהליים. כן מקובלת עלינו הטענה כי יש להעדיף פרשנות המקיימת את זכות הערעור על פני פרשנות השוללת אותה (ראו: בג"ץ 1520/94 שלם נ' בית הדין הארצי לעבודה [5]; בש"פ 2708/95 שפיגל נ' מדינת ישראל [6]; ע"פ 111/99 שוורץ נ' מדינת ישראל [7]). עם זאת אין להתעלם מכך שהלשון המפורשת של סעיף 55(ג) לפקודת התעבורה היא חד-משמעית באשר לשלילתה של זכות הערעור בענייננו.
נוסיף עוד כי אפשר שהיינו מהססים משלילת מתן אפשרות לקיים את זכות הערעור נוכח המגמה הכללית שהתפתחה בפסיקתנו שלפיה יש להעדיף פרשנות המקיימת את זכות הערעור, אלמלא התברר לנו לאחרונה כי ביוזמת משרד המשפטים הוגשה לכנסת הצעת חוק בתי משפט לענינים מינהליים (תיקון מס' 8), תשס"ד-2004. הצעת החוק התקבלה בקריאה ראשונה, ובגדרה הצעה לתיקון סעיף 55(ג) וביטול פיסקת הסופיות. כוונה זו מלמדת על מודעות המחוקק כיום לבעיה שנוצרה עקב השוני בין הוראות החוק, ועל כך שהמחוקק בחר להשתמש בטכניקה של חקיקה מפורשת ומיוחדת לעניין

זה. עובדה זו היא שמכריעה בענייננו את הכף לטובת המסקנה כי לעת הזאת ראוי להמתין להליך החקיקה בעניין הנדון.
אשר-על-כן במצב המשפטי הקיים דין הטענה המקדמית של באי-כוחה של המשיבה להתקבל, ואין ניתן להיעתר לבקשה לרשות ערעור על פסק-דינו של בית-משפט קמא.
9. בשולי הדברים נעיר בקצרה כי לאחר שעיינו בפסק-הדין לגופו ושקלנו את טענות הצדדים, הגענו למסקנה כי אילו היה בידינו לדון בערעור כמבוקש, לא היינו מותירים את פסק-דינו של בית-משפט קמא על כנו.
פסק-הדין הנדון מבטא גישה הסוטה מעקרונות היסוד של הליך השיפוט המינהלי. הגישה העולה מפסק-הדין ביחס למינוי מומחה מטעם בית-המשפט לעניינים מינהליים אינה עולה בקנה אחד עם כללי הביקורת השיפוטית על מעשי המינהל. הדרך שהשופט קמא בחר לילך בה – השוואה בין חוות-דעת המומחה מטעם בית-המשפט לבין חוות-דעת של מומחים אחרים וקביעת העדפתה על פני החלטת הרשות המינהלית – אינה מתיישבת עם אופיו של הליך הביקורת השיפוטית. בית-המשפט המינהלי יבחן בהליך המתקיים בפניו את החלטת הרשות על-פי עילות הביקורת השיפוטית, אך אין הוא משמש ערכאה המחליטה במקום הרשות המינהלית; הוא אינו שוקל את שיקוליה ולא ימיר את שיקול-דעתה בשיקול-דעתו שלו (ראו למשל: בג"ץ 194/93 שגב נ' שר החוץ [8]; בג"ץ 7279/95 ועד מקומי כרמי יוסף נ' שר החינוך, התרבות והספורט [9]; בג"ץ 4537/96 שושן נ' ראש המטה הכללי [10]; ע"א 1805/00 מחצבות כנרת (שותפות מוגבלת) נ' משרד התשתיות [11]). כל עוד החלטת הרשות אינה חורגת ממיתחם הסבירות, כלומר כל עוד מדובר בהחלטה שרשות מינהלית סבירה הייתה יכולה לקבל, לא יתערב בית-המשפט בהחלטה (ראו: בג"ץ 492/79 חברה פלונית נ' משרד הבטחון, מדינת ישראל [12]; בג"ץ 389/80 דפי זהב בע"מ נ' רשות השידור [13]; בג"ץ 197/83 סיטאר אופנה בע"מ נ' שר התעשייה והמסחר [14]; בג"ץ 389/87 סלומון נ' הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, אזור המרכז [15]). כך בדרך כלל, וכך במיוחד כאשר הרשות המינהלית משתיתה את החלטתה על בסיס חוות-דעת מקצועיות של גורמים מקצועיים (ראו לעניין זה את פסק-דינו של השופט מ' חשין, בבג"ץ 5785/03 גדבאן נ' מדינת ישראל, משרד הבריאות [16] והאסמכתאות שם). מקום שהפעילה הרשות מומחים מטעמה, לא ישים עצמו בית-המשפט מומחה, וודאי שלא ימנה מומחה תחתיו כדי להכריע לגופה של מחלוקת מקצועית. אכן, לעולם לכל בעיה יהיו פותרים ופתרונים אחדים. ייתכן אף שבית-המשפט ייטה אחר החלטה המבכרת פתרון זה ולא פתרון אחר. אך בכך אין כדי להביא את בית-המשפט להחליף את שיקול-דעתה של הרשות בשיקול-דעתו (ראו לעניין זה

דברי השופט אור בבג"ץ 2324/91 התנועה למען איכות השלטון בישראל נ' המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, משרד הפנים [17], בעמ' 688; כן ראו לעניין מחלוקת בין מומחים: דברי השופט אור בבג"ץ 1554/95 עמותת "שוחרי גיל"ת" נ' שר החינוך, התרבות והספורט [18], בעמ' 22; וכן בג"ץ 13/80 "נון" תעשיית שמורים בע"מ נ' מדינת ישראל – משרד הבריאות [19]; בג"ץ 2920/94 אדם טבע ודין – אגודה ישראלית להגנת הסביבה, עמותה רשומה נ' המועצה הארצית לתכנון ולבנייה [20]; בג"ץ 8109/01 רשטניק נ' שר התחבורה [21]). כך בבית-המשפט הגבוה לצדק, וכך כמובן גם בבית-המשפט המחוזי בשבתו כבית-המשפט לעניינים מינהליים, ובכל ערכאה שיפוטית הנדרשת לכללי המשפט המינהלי.
בענייננו, נוכח המחלוקת בין המומחים מטעם רשות הרישוי למומחים מטעמה של המשיבה, ככל שמתעוררות לכאורה תהיות בדבר מהימנותן של חוות-הדעת ובדבר סבירות ההחלטות שנתקבלו על-פיהן, הפתרון אינו מצוי בהמרת שיקול-הדעת המקצועי של הגורם המוסמך. אם סבר בית-משפט קמא כי נפל פגם בהחלטת הרשות, טוב היה עושה לו בחן את סבירותה בכלי הביקורת השיפוטית על מעשי המינהל העומדים לרשותו, והיה רשאי אף להחזיר את ההכרעה לוועדה המקצועית המוסמכת לשיקול נוסף עם הנחיות מתאימות, אך לא היה מקום להחליף את שיקול-דעתה של הרשות בשיקול-דעתו על-ידי מינוי מומחה מטעמו.
10. נוסיף עוד כי הסמכות להעניק רשיון נהיגה או לשלול אותו ולהעריך את הסיכון הנשקף ממצבו הנפשי או הפיזי של אדם המחזיק רישיון נהיגה, נתונה למומחי רשות הרישוי. להם הכלים המקצועיים והניסיון לקבוע את מידת המסוכנות של אותו אדם לציבור הנהגים והולכי הרגל. מקום שהגורמים המקצועיים קבעו בו כי אדם אינו כשיר להחזיק ברישיון נהיגה, הרי שעשו זאת מתוך תחושת אחריות ולא מתוך רגשי "פטרנליזם" או "גבהות לב", כלשון השופט בפסק-דינו. לפיכך אם לא נפל פסול מסוג הפגמים שיש בהם כדי לפסול החלטה מינהלית-מקצועית של הרשות, לא ישים לעצמו בית-המשפט מומחה תחת מומחי הרשות.
שלילת רישיון נהיגה כפגיעה בזכות יסוד חופש התנועה
11. כאמור, בית-משפט קמא קבע כי שלילת רישיון נהיגה כמוה כפגיעה בזכות יסוד, ומשולה היא לעונש של שלילת חירות על-ידי הטלת מאסר ואף לקביעה זו ראינו לנכון להתייחס בקצרה ולמעלה מן הנדרש.

אין ספק כי פסילת אדם מלהחזיק ברישיון נהיגה מטעמים בריאותיים, פיזיים או נפשיים פוגעת בו פגיעה קשה המכבידה מאוד על כושר ניידותו. בעניין שלפנינו קבע בית-משפט קמא כי באיזון בין חופש התנועה של בעל הרישיון לסכנה הנשקפת ממנו לציבור המשתמשים בדרך יש לתת משקל מכריע לחופש התנועה תוך שהוא עושה שימוש במבחן הוודאות הקרובה. מטבע הדברים לא ננקוט עמדה בהליך שלפנינו בשאלת המבחן הראוי שיש לנקוט בכל הנוגע לשלילת רישיונו של אדם מלנהוג. נעיר רק כי החזקה ברישיון נהיגה, מעצם אופייה, היא מוגבלת ומותנית בכשירות פיזית ונפשית ובמיומנות. נוכח פוטנציאל הסיכון הכרוך בנהיגה ברכב הגביל המחוקק את החירות לנהוג ברכב בקובעו תנאים סטטוטוריים להגבלה זו, שתכליתם להגן על הציבור.
לאור הדברים האמורים לעיל, ובלי שיש צורך לקבוע עמדה לעניין המבחן המחייב את הרשות בהחלטתה לפסול רישיונו של אדם מחמת היעדר כושר פיזי או נפשי, ברי כי המבחן שנקט בית-משפט קמא אינו מאזן כראוי בין הזכויות והאינטרסים המתנגשים במקרים כגון אלה.
כאמור, מהטעמים המפורטים בפיסקה 7 לעיל, דין הבקשה לרשות ערעור להידחות.
בסיום הדברים יצוין כי אם תידרש המערערת על-ידי הרשות המוסמכת לעבור בדיקת כשירות נוספת, יש להניח כי הרשות וועדות הערר ינחו עצמן בהתאם לאמות-המידה המקצועיות שהן אמונות עליהן.
השופטת א' פרוקצ'יה אני מסכימה.
השופט ס' ג'ובראן אני מסכים.
לפיכך הוחלט כאמור בפסק-דינה של השופטת ביניש.
ניתן היום, י"ט באייר תשס"ד (10.5.2004).

הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט...
    נהיגה בשכרות
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
    נהיגה במהירות מופרזת
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה...
    תאונות דרכים
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן...
    נהיגה בפסילה
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בקלות ראש
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
    אי ציות לתמרור
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור...
    אי ציות לתמרור
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק...
    מעבר באור אדום
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא...
    נהיגה בשכרות
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את...
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה...
    תאונות דרכים
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו...
    נהיגה בשכרות
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5...
    נהיגה בשכרות
הצלחות בנושא
מידע שימושי

דרכי התקשרות

  • סניף אשדוד:
  • טלפון:
  • רחוב האורגים 35, משרד 611, קומה 6
  • סניף תל אביב:
  • טלפון:
  • רחוב מיקוניס 3 משרד:1 קומה:2
  • אימייל:
    law@les.co.il

עקוב אחרינו ברשתות החברתיות